U Sloveniji pocela privodenja zbog Hypa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska je policija u cetvrtak ujutro zapocela s dvadeset kucnih pretresa vezanih uz predkazneni postupak zbog sumnji u financijske malverzacije nekadašnjih uprava slovenskih podružnica Hypo banke i Hypo leasinga, piše slovensko Delo.

Nacionalni istražni ured (NPU), posebni odjel policije za istraživanje gospodarskog kriminala i korupcije, potvrdio je da se istrage vode na podrucju policijskih uprava Ljubljana i Krško. Traže se dokazi da je pocinjeno više kaznenih djela zloporabe prava, položaja i povjerenja u gospodarskoj djelatnosti te korupcije, navode u policiji.

U akciji koja je zapocela u šest sati ujutro sudjelovalo je 50 krim-policajaca i istražitelja. Do 14 sati pretraženo je 11 kuca, privedeno je deset osoba, a dvoje je u meduvremenu pušteno. Istraga je obuhvatila i osam tvrtki. Slovenski mediji prenose da je policija izvršila pretres i u kuci nekadašnjeg glavnog direktora tvrtke Hypo Leasinga Andreja Potocnika, kojeg su u sklopu ispitivanja odveli u sjedište banke Hypo Alpe Adria.

Iznenadna smjena


Pretrage se odvijaju i u kucama ostalih nekadašnjih menadžera slovenskih podružnica Hypo banke i Hypo leasinga, koji su pocetkom veljace iznenada smijenjeni odlukom centrale u Klagenfurtu zbog usporedne istrage o malverzacijama u banci koja se vodi u Austriji.

Medu smijenjenima su predsjednik Uprave Hypo banke Anton Romih, zatim bivši predsjednik Nadzornog odbora Aleš Rojs, clanovi Uprave Andrej Lah i Urban Golob iz Hypo Leasinga kao i smijenjeni direktori tog poduzeca Marcel Sumper i Aleksandar Skubica.

Pomocnik direktora NPU Roberet Crepinko nije želio iznositi pojedinosti o istrazi. Kazao je da se ona vodi protiv organiziranog kriminala, a usmjerava je vrhovno državno tužilaštvo, a sve se dogada u suradnji s Komisijom za sprecavanje korupcije, te s kolegama iz Austrije, Hrvatske i Lihtenštajna.

Na ovom su slucaju poceli raditi polovicom prošle godine, a ispituju se brojna kaznena djela vodecih ljudi banke. Sumnjaju da se šteta broji u milijunima eura. Crepinko je potvrdio da su zbog istrage zaplijenili automobile marke BMW.

- Naglašavamo da je rijec samo o djelu poslova koje istražujemo i preuranjeno je davati bilo kakve ocjene o konacnom broju kaznenih djela, prouzrocenoj šteti ili o mogucoj protupravnoj koristi koja je proizašla, kazao je Crepinko. Sadašnja uprava Hypo banke kazala je da želi da se prošlost što prije riješi i da se možebitne nepravilnosti sankcioniraju. Naglasili su da to nije istraga protiv banke vec bivših celnika.

Transferi u Lihtenštajn


U vrijeme smjene slovenskog menadžmenta u Hypo banci i Hypo leasingu u Ljubljani slovenski mediji iznosili su pretpostavke da je prijašnja Uprava smijenjena zbog otkrica o pranju novca koji je preko Paname završio u firmi u Lihtenštajnu. Dnevnik je tada pisao da se radi o transferu 32 milijuna eura te nezakonitoj isplati provizija u poslovanju s prezaduženom gradevinom tvrtkom Vegrad koja je u meduvremenu otišla u stecaj.

Vegrad iz Velenja je poznat i zbog dugova hrvatskim kooperantima tijekom gradnje golf kompleksa Rezidencija Skiper na Crvenom Vrhu kod Savudrije, koji je takoder na meti austrijskih istražitelja. Naime, Vegrad je postao vecinskim vlasnikom nakon što je austrijski državljanin slovenskog porijekla Miro Oblak, zacetnik prvog golf terena u Istri s apartmanskim naseljem i hotelom Kempinski, svoj udio prodao ovoj slovenskoj tvrtki. Medutim, zbog enormnih zaduženja koja su prema Hypu narasla na više od 242 milijuna eura Rezidencija Skiper prenesena je u stopostotno vlasništvo te banke.

Austrijski istražitelji pokrenuli su i istrage vezane za projekte u Hrvatskoj kreditirane pod sumnjivim uvjetima, bez odgovarajucih instrumenata osiguranja. Clanovi koruškog parlamentarnog povjerenstva za aferu "Hypo" Rolf Holub i Peter Pilz prije nešto više od pola godine obišli su u Istri sve projekte financirane sumnjivim kreditima Hypo banke, a osim Skipera, odnosno hotela Kempinski, posjetili su, izmedu ostalog, i Barbarigu i Dragoneru.

Tom su prilikom ponovili da su mutni poslovi zapravo povezani s ilegalnom trgovinom oružjem 90-ih godina u kojima su kljucne uloge odigrali bivši austrijski ministar vanjskih poslova Alojz Mock, pokojni predsjednik Franjo Tudman i general Vladimir Zagorec. Predmet istrage su i zemljišta u vlasništvu Ivica Pašalica u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter