U Sloveniji otvorena birališta na predsjedničkim izborima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Širom Slovenije u nedjelju u 7 sati otvorena su birališta na kojima se u drugom krugu izbora odlučuje hoće li mjesto predsjednika države i idućih 5 godina zadržati Borut Pahor ili će ga naslijediti Marjan Šarec, načelnik gradića Kamnik, do prije nekoliko mjeseci politički anonimus čija bi pobjeda predstavljala veliko iznenađenje. 

Za pobjedu u prvom krugu   izbora prije tri tjedna Pahoru je za pobjedu nedostajalo samo dvadesetak tisuća glasova, dok je Šarec dobio 25 posto. Prema projekcijama i ispitivanjima javnog mnijenja, Pahor koji se poziva na svoje iskustvo u politici i smatra jamcem političke stabilnosti i dalje je favorit za konačnu pobjedu, ali s mnogo tješnjim rezultatom nego što se se je ranije pretpostavljalo.

Za razliku od 54-godišnjeg Pahora koji je tijekom dugogodišnje karijere među ostalim bio predsjednik parlamenta, premijer i zastupnik u Europskom parlamentu 15 godina mlađi Šarec, diplomirani glumac i nekadašnji komičar koji se politikom na lokalnoj razini počeo baviti prije sedam godina navodi kao svoju prednost to što ne pripada političkoj eliti i da zna kako ispuniti potrebe "malih ljudi", a zanijekao je da iz njegove kandidature stoji politički krug blizak nekadašnjem predsjedniku Milanu Kučanu.

Birališta će biti zatvorena u 19 sati, a neslužbeni privremeni rezultati prema koji će pokazati pobjednika na izborima mogli bi biti poznati oko 21 sat. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter