U Sloveniji dileme oko rokova u arbitraži

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred sastanak u Bruxellesu na kojem bi u utorak trebalo biti rijeci o provodenju hrvatsko-slovenskog arbitražnog sporazuma u Sloveniji nema potpunog konsenzusa o tome kako bi Slovenija u sporu trebala iznijeti predmet granicnog spora, piše u petak slovenski list "Dnevnik".

U Bruxellesu bi se trebali po prvi puta sastati nova hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic, slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, te europski povjerenik za proširenje EU-a Štefan Fuele.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi da je prilikom konzultacija Žbogara u cetvrtak sa strankama u parlamentu, što ga je inicirao predsjednik parlamenta Gregor Virant, bilo rijeci i o dilemi treba li Slovenija predmet spora pred arbitražni sud iznijeti odmah ili tek za godinu dana. Naime, pojašnjava list, prema tekstu arbitražnog sporazuma dvije države trebaju definirati predmet spora u jednomjesecnom roku od potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske i EU-a, a taj rok istice vec u ponedjeljak.

Buduci da tekst arbitražnog sporazuma nije jasan u tome moraju li Hrvatska i Slovenija u jednomjesecnom roku predmet granicnog spora definirati zajedno ili jednostrano, moglo bi se dogoditi da jedna ili druga država, ili cak obje, u ponedjeljak u Bruxellesu deponiraju svoj nacin videnja granicnog prijepora. Ako to ne bi ucinile, to znaci da bi predmet granicnog spora odredio sam arbitražni sud. (H)

 


Podijeli: Facebook Twiter