U Sloveniji bez reakcija na "arbitražni maraton"

Piranski zaljev (M. MIJOŠEK)
Piranski zaljev (M. MIJOŠEK)

Početak usmene rasprave na arbitražnom sudu o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu za sada nije izazvao veću pažnju u Sloveniji čiji mediji se najviše koncentriraju na pitanja vezana za prijevremene parlamentarne izbore zakazane za 13. srpnja.

Ljubljansko "Delo" navodi u utorak da se početkom usmene rasprave, tijekom koje će obje strane iznijeti svoje argumente, otvara "zadnji krug arbitražnog maratona" te da bi konačna presuda petorice arbitara mogla biti poznata tek krajem iduće godine, a prenosi i izjave koje je na početku rasprave dala hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Nakon pet godina priprema u ponedjeljak je u Haagu počeo sam postupak, a kraj spora o tome tko je u pravu bit će, kako se predviđa, poznat krajem sljedeće godine", navodi vodeći slovenski list te dodaje da će u petak na usmenoj raspravi tijekom koje će Slovenija iznijeti svoje argumente oko razgraničenja na moru u sudnici biti i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Slovenija će u petak, tijekom navođenja svojih pravnih argumenata, "predstaviti svoje stajalište glede cjelovitosti Piranskog zaljeva (Savudrijske vale), glede granice na moru i naravno glede kontakta s otvorenim morem", rekla je u telefonskom razgovoru iz Haaga za Slovensku tiskovnu agenciju STA Simona Drenik, predstavnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova i jedna od dviju slovenskih "agentica" u arbitražnom postupku istaknuvši da je kontakt s otvorenim međunarodnim vodama vitalni interes Slovenije.

S obzirom da je rasprava u Haagu zatvorena za javnost u Sloveniji za sada nema ni medijskih reakcija, a niti političkih komentara o pitanju koje je niz godina medijski bilo jako eksponirano te opterećivalo i političke odnose Zagreba i Ljubljane. Za sada tijek arbitraže i granično pitanje iz svojih predizbornih nastupa izostavljaju i političari, pa i oni koji su se u prošlosti suprotstavljali mogućnosti da o kopnenoj i morskoj granici dviju država odluče međunarodni arbitri.

Tako to pitanje ne otvara ni pravnik Miro Cerar, koji je u ponedjeljak osnovao vlastitu stranku s kojom će nastupiti na izborima. Cerar je 2010. godine, kad se u Sloveniji raspravljalo o tome da li arbitražni sporazum prihvatiti ili ne, bio među njegovim najvećim kritičarima. On je tada tvrdio da arbitražni sporazum "donosi mnogo veći rizik za Sloveniju nego za Hrvatsku" jer je neizvjesno hoće li Slovenija nakon odluke arbitara dobiti izlaz na otvoreno more. Uz to, Cerar je žestoko kritizirao slovenske ustavne suce koji su odbili arbitražni sporazum iz 2009. proglasiti ustavno spornim s obzirom na činjenicu da slovenska temeljna ustavna povelja govori da su granice države određene i da se ne mogu mijenjati bez dvotrećinske odluke parlamenta koji je arbitražni sporazum ratificirao običnom natpolovičnom većinom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter