U Sloveniji 2.100 izbjeglica, popisano ih 1.500

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska policija do subote popodne registrirala je i popisala 1.500 izbjeglica i migranata koji se smještaju u prihvatne centre širom zemlje, a 600 ih je još u postupku registracije, izjavio je na konferenciji za novinare državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic koji vodi međuresorsku skupinu za preuzimanje skrbi nad izbjeglicama.

Prema službenim informacijama, najviše registriranih osoba je iz Sirije, nešto iz Afganistana, a najmanje iz Iraka. Među njima je dosta obitelji s djecom. Mnogi trebaju zdravstvenu pomoć koja im se odmah pruža, a riječ je uglavnom o iscrpljenosti i dehidraciji. Za sada je hrane i drugih potrepština dovoljno, ali se građani i poduzeća pozivaju da osiguraju dodatnu pomoć. Iz prihvatnog centra Brežice, gdje se usmjeravaju izbjeglice koji su granicu prešli oko Bregane većina je već prebačena na druga mjesta - u Ljubljanu, Celje, Podlehnik, Postojnu i druga prihvatilišta.

Predsjednica slovenskog Crvenog križa Renata Brunskole izjavila je novinarima da raspolažu s 56 ekipa koje na licu mjesta pomažu izbjeglicama, a tu su i dobrovoljci, izviđači i predstavnici UNHCR-a. Na Bregani je po navodima slovenskih medija sa slovenske strane postavljena i pokretna kuhinja koja osigurava hranu a od seljaka se mole dodatne količine krumpira, voća i povrća. Boštjan Šefic je izjavio da se na Bregani gdje je bilo najviše izbjeglica situacija ipak stabilizira i da idućih dana ne očekuju veće skupine. U pomoć je logistički uključena i slovenska vojska, ali ne i u operativne zadaće na granici.

S graničnog prijelaza Rigonce javljaju da je u 3 autobusa u unutrašnjost Slovenije, u prihvatne centre, prebačeno oko 150 izbjeglica i migranata. Dio izbjeglica iz skupine od njih 250 koji su u subotu ujutro uočeni da pješice blizu Maribora idu prema Austriji stigli su kasno popodne na Šentilj, ali nije jasno hoće li njihov prelazak u Austriju dopustiti austrijska tijela. Pojavio se problem i s 350 migranata koliko ih je smješteno na području sajamskog prostora u Gornjoj Radgoni, neposredno uz granicu s Austrijom jer oni odbijaju ostati u Sloveniji i žele naprijed prema Njemačkoj, Nizozemskoj i Finskoj.

Razgovori s Austrijom da im dopusti ulazak za sada nisu uspjeli, pa je odlučeno da će će ih vlasti pokušati vratiti u Hrvatsku čemu se opiru. Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner objavila je priopćenje u kojem iskazuje nezadovoljstvo činjenicom da se izbjeglice iz Hrvatske i Slovenije preusmjeravaju prema Austriji i Njemačkoj. U priopćenju ona kaže kako joj nije jasno zbog čega se u te dvije zemlje, koje ne pripadaju skupini nesigurnih zemalja, ne poštuju dublinska pravila o azilu, te najavila da će ih se Austrija pridržavati te moguće vraćati imigrante u Hrvatsku i Sloveniju.

Slovenske vlasti navode da će tijekom dana uspjeti smjestiti u odgovarajuće prostore sve registrirane izbjeglice koji su se našli u Sloveniji. O stanju koje je u Sloveniji izazvao prvi veći val izbjeglica popodne će u Brežicama govoriti premijer Miro Cerar. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter