U slobodu otplivalo čak deset glavatih želvi

Furio Radin (M. MIJOŠEK)
Furio Radin (M. MIJOŠEK)

Centar za oporavak morskih kornjača održao je danas predvečer prigodnu svečanost u povodu godišnjeg puštanja morskih kornjača u more. Puštanje je održano na plaži pored svjetionika Verudica na poluotoku Verudela. No, program je započeo kratkim uvodom o radu Centra za oporavak morskih kornjača, zanimljivim detaljima o biologiji vrste te novostima o stanju populacije morskih kornjača u Jadranskom moru. Uslijedilo je predstavljanje kornjača javnosti, opisane su njihove ozljede, trajanje oporavka i osnovne značajke nakon čega su kornjače puštene u more. Ove godine pušteno ih je čak deset!

Na oporavku zbog pothlađivanja

- Tina, Luce, Shiggy-Lola, Giovanni, Brankica, Marko-Beni, Patricija, Miro, Raslinka i Issa bit će puštene u more. Većina kornjača u Centar je stiglo zbog pothlađivanja tijekom hladne i vjetrovite zime. Naime, kornjače koje nisu u mogućnosti migrirati na jug često se pothlade, bespomoćno plutaju te stradavaju od niskih temperatura i drugih opasnosti koje vrebaju na površini. Pothlađivanje uzrokuje niz unutarnjih i vanjskih posljedica koje mogu dovesti i do smrti jedinke. Srećom, ove želve su pronađene i sigurno prenijete do Centra gdje su se, uz svakodnevnu njegu akvarijskog osoblja, postepeno ugrijale i u konačnici oporavile. Danas su to zdrave i aktivne životinje koje nestrpljivo očekuju povratak u more kojemu i pripadaju, rečeno je na predstavljanju.

Shiggy-Lola u pulski je centar došla u prosincu 2016. godine. Duljina oklopa joj je 26 centimetara i teži 2,5 kilograma. Nađena je na Lošinju s ozljeđenom stražnjom perajom. Marko-Beni stigao je u siječnju ove godine. Duljina oklopa mu je 58,5 centimetara i teži 22,2 kilograma. Ima i hrvatsku markicu, a nađen je kod Zadra, u Karinskom moru pothlađena. Miro je također došao u siječnju. Ima oklop duljine 64 centimetara i teži čak 28,8 kilograma. Također je pronađen kod Zadra, u Karinskom moru pothlađen. Patricija je stigla isti dan kada i Miro, nađena je također u Karinskom moru kod Zadra pothlađena. Ima oklop od 65 centimetara i teži 33 kilograma.

Stigli u siječnju iz Zadra

Brankica je stigla par dana kasnije, također u siječnju, također s područja Zadra, iz Posedarja, pothlađena. Oklop joj ima 68 centimetara i teži 38 kilograma. Giovanni je najveća jučer puštena želva. U Pulu je stigao 26. siječnja. Njegov je oklop impresivnih 73,5 centimetara i teži čak 48 kilograma. Također je na oporavku bio zbog pothlađivanja, a pronađen je u Karinskom moru. Kod Šibenika je pak pothlađena pronađena Raslinka krajem siječnja. Njezin je oklop imao 62,8 cnetimetara i težila je 29 kilograma. Najmanja je bila Luce, koja je u Pulu stigla krajem veljače. Njezin je oklop imao svega 26,5 centimetara i težila je tek nešto više od dva kilograma. Nađena je kod Klenovice s vanjskim ozljedama uslijed dugotrajnog plutanja koji ukazuje na moguće pothlađenje. Tina je stigla u pulski centar s Hvara krajem travnja zbog toga što je progutala plastiku. Njezin je oklop imao 60,5 centimetara i imala je 27 kilograma. I konačno, Issa je u Pulu stigla zadnja, prije nepunih mjesec dana, s Komiže na otoku Visu, jer je bila pothlađena. I njezin je oklop imao impresivna 72 centimetra, a težila je 43 kilograma. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter