U "Sljemenu" kuhaju tisuću obroka dnevno

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

 

 

 

 

PULA

        Restoran Markat ili, kako ga mnogi unatoč brojnim promjenama imena još uvijek zovu "Sljeme", ove godina slavi 50. godišnjicu od samoposlužnog restorana. No, sam objekt ima puno dužu tradiciju budući da je još u vrijeme Austrije ovdje bio restoran, priča nam njegov sadašnji direktor Slavko Cukon. I on sam je u njega došao raditi prije 30-ak godina, najprije kao šef smjene, zatim kao šef kuhinje, pa sale, zatim upravitelj te na kraju i vlasnik.

 

Restoran za penzionere i studente

- Poslije Drugog svjetskog rata restoran se zvao "Napredak", pa je do '63. u njemu bio školski praktikum. Kada su se učenici preselili u praktikum na Stoju, ovdje je bio restoran "ABC". Prvo veće renoviranje tadašnje "Sljeme" doživjelo je 1965., drugo '87. kada je objekt pod riječkom tvrtkom radio kao OUR Platak. Nakon toga ponovo mijenja naziv u "Splendid - poslovna jedinica Pula", pa se samo zvao "Splendid Pula d.o.o.", da bi se 2002. godine odvojio kao samostalno trgovačko društvo i postao "Restoran pizzerija Markat", prisjeća se Cukon.

Na pitanje tko je nekada jeo u ovom objektu, a koga ugošćuju danas Cukon nam priča da danas ovdje najviše jedu, osim studenata, penzioneri-samci, zatim domaćice koje dolaze uzimati ručak za obitelj te poneki turist. Na naše pitanje kako to da u jednom od rijetkih restorana u centru grada nema više turista, Cukon navodi da oni danas imaju uhodane rute s kojih se gotovo ne miču - od Arene, preko Kandlerove, Foruma, Giardina i nazad u autobuse. Kako veli ovdje znaju doći jesti oni gosti koji Pulu posjećuju već godinama, no mnogi niti ne znaju da se ovdje nalaze.

Prisjećajući se "zlatnih vremena", Cukon navodi da trenutno poslužuju oko tisuću obroka dnevno, no nekada se toliko posluživalo u samo jednom satu.

- Za hranu se nekada čekalo u redovima, nije bilo onog tko nije uzeo po par feta mesa, pečenja, a sada se najviše jedu maneštre, pašta…, veli Cukon dodajući kako sada dnevno nude između 30 i 40 vrsta toplih jela, zatim salate, juhe, deserte.(Borka PETROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter