U slavu kraljice instrumenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvorenje 13. Medunarodnog festivala orguljske glazbe Organum Histriae pamtimo po posebnoj atmosferi, vrhunskoj glazbenoj produkciji i kreativnim glazbenicima posebnog dara, a u istom je duhu održan i završni koncert ovogodišnjeg koncertnog ciklusa manifestacije koja slavi i promišlja literaturu posvecenu kraljici instrumenata.

U velicanstvenoj i krajnje inspirativnoj bujskoj crkvi sv. Servula prelili su se zvuci autora cije je stvaralaštvo nastalo kao odraz vremena i sugestija koje su nametala pravila i potrebe razlicitih zapadnoeuropskih skladateljskih postupaka 15., 16. i 17. stoljeca. Zajednickim im impulsima pritom doprinosi bliskost terena, na što upozorava i tema koncerta koja je glasila "Najljepša hrvatska rana glazba".

Opci koncept ove priredbe rezultat je zajednickog promišljanja Identitet produkcije i dirigenta Tomislava Facinija koji je za konacan prijenos odlucio na Organum Histriae dovesti zagrebacki vokalni ansambl Antiphonus te neke od najprominentnijih, medunarodno izrazito uspješnih vokalnih i instrumentalnih solista.

Uz korektan Antiphonus nastupili su sopranistice Margareta Klobucar i Monika Cerovcec, alt Martina Borse, tenor Krešimir Špicer i bas Matija Meic. Zapaženi su bili doprinosi lutnjista Edina Karamazova, kao i violinista Bojana Cicica i Dmitrija Sinkovskog te violoncelista Pavla Zajceva, no i onaj redovnog gosta festivala orguljaša i cembalista Pavla Mašica.


Podijeli: Facebook Twiter