U Slavoniji proglašeno izvanredno stanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na izvanrednoj sjednici brodsko-posavski županijski stožer za zaštitu i spašavanje proglasio je u utorak izvanredno stanje obrane od poplave za Slavonski Brod te Sibinj, Podcrkavlje i Gornju Vrbu. Brodski gradonacelnik Mirko Duspara proglasio je i stanje elementarne nepogode za Slavonski Brod, a na zahtjev desetak opcina i župan ce tijekom dana proglasiti elementarnu nepogodu za citavu Brodsko-posavsku županiju.

"Lateralni kanal Jelas konstantno raste, nivo vode povecava se tri centimetra na sat te je desetak kuca uz kanal vec poplavljeno, a postoji ozbiljna opasnost da se izlije na autocestu Zagreb - Lipovac. Na terenu su djelatnici Hrvatskih voda i vatrogasci. Grade se zecji nasipi, a uz pomoc mehanizacije cinimo sve da se sprijeci daljnje poplavljivanje kuca te autoceste.

Do sada smo zaprimili zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode od 10 opcina, a novi zahtjevi stalno stižu. Brojne su kuce poplavljene, a štete na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima su ogromne", rekao je zamjenik župana Davor Vlaovic, koji je i predsjednik županijskog stožera za obranu od poplave. Prema prvim informacijama, šteta na poljoprivrednim gospodarstvima veca je od 200 milijuna kuna.

U posljednja 24 sata palo je oko stotinu litara kiše po cetvornom metru, a iz Centra 112 doznajemo da su samo tijekom prošle noci pale 62 litre kiše po cetvornom metru.

Tijekom noci, zbog izlijevanja lateralnog kanala Jelas poplavljeno je 50-ak podruma te lokalne i županijske ceste, a u utorak je najkriticnije stanje u opcini Slobodnica i Podcrkavlje.

Iz naselja Rastušje evakuirano je najprije dvoje starijih supružnika, a potom još tri obitelji, dok su drugi stanovnici za sada odlucili ostati u svojim kucama. U tijeku je i evakuacija stanovnika jedne ulice u Vrpolju, a sve je spremno i za pocetak evakuacije u Slobodnici.

Ništa bolje stanje nije ni u susjednoj Požeško-slavonskoj županiji gdje su u ponedjeljak proglašene izvanredne mjere obrane od poplave za slivno podrucje Orljava - Londža.


Podijeli: Facebook Twiter