U Slavoniji posao našlo 1.400, u Istri 18 osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istarskoj županiji lani je u javnim radovima u sklopu Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja sudjelovalo 77 osoba s evidencije Zavoda za zapošljavanje koje su time dobile mogucnost privremeno se maknuti s burze, najviše do šest mjeseci, nakon što su godinu ili više bili bez posla. Iako javni radovi kao Vladin projekt izvlacenja osoba iz dugotrajne nezaposlenosti postoji vec nekoliko godina, u Istri je odaziv lokalnih uprava i tvrtki u njenom ili državnom vlasništvu, vrlo slab.

Prema podacima središnje službe HZZ-a, Istarska županija je 2011. g. smještena na najnižoj stepenici: u Istri je zasad svega 18 nezaposlenih dobilo priliku raditi putem ove mjere. Podrucna služba Pula stoga je uputila apel istarskim gradovima i opcinama da se odazovu u vecem broju i prilože programe da pomocu državnih sredstava obave odredene društveno-korisne radove, a istovremeno izvuku iz nezaposlenosti, pa makar kratkotrajne, što veci broj gradana.

Ako to ne ucine, neiskorištena državna sredstva namijenjena za (su)financiranje placa radnika u javnim radovima bit ce, kao i ranijih godina, proslijedena u ona podrucja Hrvatske gdje su lokalne uprave pokazale vecu spremnost u organizaciji takvog zapošljavanja.

Za cijelu je državu za javne radove planirano oko 140 milijuna kuna, sredstva se dodjeljuju ovisno o prethodno iskazanim potrebama, no Istra se nije pokazala kao inicijator ovih projekata. Od svih lokalnih uprava lani se jedino Grad Pula ukljucio, i to tek u listopadu, pa je u javnim radovima cišcenja okoliša - putem Herculanee - radilo sedam osoba.

Zanimljivo je da su u ovom gradskom komunalnom poduzecu željeli zaposliti deset radnika, no na burzi nisu uspjeli pronaci toliki broj osoba koji bi bio spreman raditi! Ocito da ovaj projekt zapošljavanja ne nailazi na odaziv ni medu javnim upravama, ni medu nezaposlenima.

- Nekima je teško nakon godina nezaposlenosti vratiti se u svijet rada, nekima je premalo novca za taj rad, a neki zdravstvenih problema, veli Lorencin Matic.

No, upozorava, ukoliko netko ne prihvati poziv bez valjanih opravdanja briše se iz evidencije Zavoda te gubi pravo na naknadu. Onima pak koji se nakon završetka javnih radova vrate na burzu nastavlja se isplata naknade u nepromijenjenom iznosu i trajanju. Buduci da se naknada prima tri do najviše 15 mjeseci, osim u slucaju kad osoba ima 32 godine staža te joj nedostaje pet godina do pune starosne mirovine pa ima stalnu naknadu, vecini je nezaposlenih osoba javni rad jedini prihod nakon godina cekanja na posao.

Javni rad ulazi u radni staž, a placa se utvrduje temeljem minimalne place u Hrvatskoj uvecane za doprinose, koja trenutno iznosi 3.300 kuna bruto, odnosno 2.246 kuna neto. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter