U školu krenulo ukupno 164 učenika


S tjedan dana kašnjenja, danas je počela nastava i u osnovnoj školi Jure Filipovića u Barbanu. Podsjetimo, škola je bila primorana za tjedan dana odgoditi početak redovne školske nastave jer u dva raspisana natječaja za organizirani prijevoz učenika nisu uspjeli naći prijevoznika. Kako smo doznali iz kabineta župana, prijevoz učenika je organiziran tako da je Škola provela postupak jednostavne nabave, te s prijevoznikom Jimmy Tours iz Pule sklopila Ugovor o prijevozu učenika do 13. listopada 2017. godine.

Održana tri školska sata

Županija je još 28. kolovoza pokrenula otvoreni postupak javne nabave za osam mjesta za koje nisu tijekom ljeta donijeti ugovori o javnoj nabavi u prethodno provedenim postupcima, a to su Vrsar, Kanfanar, Divšići, Svetvinčenat, Sv. Lovreč Pazenatički, Žminj, Barban, Fažana (Batvači i Mandriol). Sve su se ove škole ipak uspjele na vrijeme privremeno snaći, te je u njima nastava krenula 4. rujna, osim u Barbanu. Otvaranje ponuda za definitivni dogovor prijevoza učenika za ovu školsku godinu planira se 15. rujna.

Kako nam je rekla ravnateljica barbanske osnovne škole Smiljana Vale, danas je na nastavu krenulo ukupno 164 učenika među kojima je i 25 prvašića.

- Prvog dana održala su se tri školska sata za učenike od 2. do 8. razreda, dok je za učenike 1. razreda i njihove roditelje održan jednosatni prijem i roditeljski sastanak u 9 sati, rekla je ravnateljica Vale.

Dva odjeljenja šestog razreda

- Naravno, za njih smo pripremili i jednu lijepu, kratku priredbu kako bismo im poželjeli dobrodošlicu u našu školu. I oni i roditelji su bili jako uzbuđeni i nimalo im nije smetala kiša koja je jako padala ujutro. Moram reći da mi iz godine u godinu bilježimo lagani porast broja učenika, pa nam se sada prvi put u više od 20 godina rada dogodilo da u šestom razredu imamo toliko učenika da smo ih morali podijeliti na dva odjeljenja kako bismo poštivali pedagoški standard. Tako sada u 6. a i b razred ide po 14 učenika, rekla je ravnateljica Vale.

Osim toga, škola u Barbanu zaposlila je s početkom nove školske godine dodatne radne snage, i to učiteljicu razredne nastave na neodređeno radno vrijeme, učiteljicu engleskog jezika na određeno na puno radno vrijeme, te učiteljice informatike i prirode u 5. razredu na određeno i nepuno radno vrijeme, a također su zaposlili četiri pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. Još jedna novost koja je dočekala učenike i roditelje od ove školske godine je uvođenje e-Dnevnika u barbansku školu, što se počelo pripremati još u travnju. U dogledno vrijeme svi će učenici dobiti svoje lozinke za ulaz u ovaj sustav koji će i njima i roditeljima od sada omogućiti lakše praćenje ocjena, ali i gradiva i ispita koji dolaze na red.

Novi red vožnje za sve školarce

Autobus koji prevozi učenike do škole Jure Filipovića Barban ima tri relacije kojima obuhvaća mnoga mjesta na području općine Barban. Na prvoj relaciji, koja obuhvaća Bičiće-Šajine-Škitaču-Glavane-Manjadvorce-Dobrane-Rebiće-Hrboke-Punteru i Barban autobus kreće sa stanice u Bičićima u 7.05 sati, a dolazi u Barban u 7.45. Na drugoj relaciji autobus kreće u 7.20 iz Jurećevog Kala te obuhvaća mjesta Bateli, Prhati, Špadi, Gubavica, Prnjani, Mavrići, Šugari, Pavlići, Grandići, Ivanošići, Želiski, Golešovo i dolazi u Barban također u 7.45. Treća linija učeničkog autobusa vozi na relaciji Rojnići, Valići, Tošti, Orihi, Petehi, Draguzeti, Celići, Frkeći, Melnica i Grabri te u 7.45 također stiže u Barban, a kreće iz Rojnići u 7.15.

Za sve tri relacije autobusa, zbog drugačijeg rasporeda nastave nižih i viših razreda, prvi povratak autobusa predviđen je s polaskom u 12.30 iz Barbana i predviđenim dolaskom u Bičiće u 13.10, dok će na povratku druga i treća linija biti objedinjene te se povratak autobusa u Golešovo predviđa u 13.30. Slijedeći autobusi kreću iz Barbana u 14.10 odakle jedan vozi prema Punteri, Hrbokima, Rebićima, Dobranima, Manjadvorcima, Glavanima, Škitači, Šajinima i Bičićima, gdje bi trebao stići u 14.50, dok drugi autobus vozi na relaciji Grabri, Melnica, Frkeči, Celići, Mavrići, Prnjani, Špadi, Gubavica, Prhati, Bateli, Jurićev Kal, Šugari, Draguzeti, Petehi, Rojnići, Valići, Trošti, Orihi, Pavlići, Grandići, Ivanošići i u Želiske stiže u 15.10 sati. (Patricija SOFTIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter