U školskim klupama 169 učenika i 137 asistenata

(Milivoj MIJOŠEK)
(Milivoj MIJOŠEK)

U sklopu županijskog projekta Mozaik, u utorak je u školske klupe u Istri sjelo 169 učenika s poteškoćama u razvoju i 137 osoba koje će im pomagati u svladavanju nastave, za što je ukupno osigurano 4,94 milijuna kuna i time su pokrivene potrebe u Istri.

Najavio je to na konferenciji za novinare u utorak istarski župan Valter Flego, koji je kazao da je Županija, kao nositelj projekta, zajedno s istarskim gradovima, za asistente u 48 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova izdvojila 2,445 milijuna kuma, a još 2,5 očekuje se iz Europskog socijalnog fonda.

- Osim što su najpotrebitijima osigurani asistenti, ovim projektom u ovoj je školskoj godini zaposleno 137 osoba koje su dosad bile nezaposlene. Odobreno nam je maksimalnih 2,5 milijuna od Europskog socijalnog fonda, mi ćemo ta sredstva, budući da još nisu stigla, avansirati, i vjerujemo da ćemo dobiti novac nazad u proračune, izjavio je Flego.

Patricia Smoljan, županijska pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, napomenula je da su svi roditelji koji su za svoje dijete, na temelju rješenja nadležnog ministarstva, zatražili asistenta, to pravo i ostvarili. No, ako se dogodi da neko dijete naknadno dobije rješenje, to ćemo naknadno i rješavati, napomenula je. Flego je dodao da spomenuti broj pomoćnika pokriva cijelu Županiju te da su "brojke sačinjene u suradnji s gradovima i školama". Iako pomoćnici moraju imati barem srednju stručnu spremu, Smoljan je najavila da će proći dodatnu edukaciju.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kazao je da je ova školska godina krenula lakše, podsjetivši da je lani bilo poteškoća budući da država nije bila spremna i nije imala dovoljno sredstava. Tada je veći dio financijskog tereta pao na proračune jedinica lokalne samouprave. Ove godine pomoćnici se u cijelosti financiraju lokalnim, kao i sredstvima EU-a.

- Broj učenika s potrebama je u porastu. To je realnost i potrebno je osigurati pomoć da se pomogne integraciji takvih učenika, rekao je Miletić.

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika kazao je da je u Centru "Liče Faraguna" osiguran jedan asistent na jednog učenika, koji kasnije, kada završe školovanje, u Centru za inkluziju mogu ostvarivati i prihode.

Istarska županija osigurala više od milijun kuna

Istarska županija je za asistente u 28 istarskih škola osigurala nešto više od 1,1 milijuna kuna, čime će pokriti troškove 61 osoba koje će biti na raspolaganju za 74 učenika.

Grad Pula je za ovu školsku godinu osigurao 605.000 kuna za 39 pomoćnika koji će biti na raspolaganju za 58 učenika. U Rovinju se s 212 tisuća kuna pokrivaju tri škole, odnosno 13 asistenata i isto toliko učenika. Umag izdvaja više od 138 tisuća kuna za osam pomoćnika koji će pomagati osmorici učenika. Poreč je izdvojio 108 tisuća kuna: u tamošnjoj školi je šest pomoćnika, koliko i potrebitih. U Pazinu će se s 92 tisuća pokriti pet pomoćnika, dok Labin izdvaja 91 tisuću za dvije škole, gdje pet asistenata "pokriva" pet učenika. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter