U školske klupe prvi put sjeda 613 prvašića

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U ponedjeljak 7. rujna počinje još jedna školska godina. Ove godine prvi put u školske klupe 12 pulskih osnovnih škola sjest će 613 prvašića. To je svega osam prvašića manje nego lani. Kako doznajemo iz Ureda državne uprave, još uvijek se radi o privremenoj brojci budući da postoji vjerojatnost još kojeg dodatnog upisa. Međutim, brojke se neće drastično mijenjati i može se zaključiti da je broj upisanih prvašića na već ustaljenoj razini posljednjih nekoliko godina.

Lijep, ali stresan događaj

- Ove je godine upisano 613 prvašića, no radi se o privremenim podacima je postoji mogućnost da se u međuvremenu upiše još koji. U drugi razred osnovnih škola u Puli je pak upisano 625 učenika, koliko je zapravo prošle godine bilo prvašića, izvijestili su iz Ureda državne uprave iz čega zaključuju da je broj prvašića ove godine manji u odnosu na 2014. godinu, ali neznatno.

Upisi u prvi razred osnovne škole, znaju to dobro roditelji, veliki je događaj i koliko je lijep, toliko je stresan. Već mjesecima traju pripreme, počevši od predupisa koji su obavljeni u siječnju, nastavili se testiranjem i zdravstvenim pregledom u svibnju te na kraju samim upisima.

Pored svega navedenog, roditelji se suočavaju i s činjenicom da ne mogu birati školu u koju će upisati svog prvašića, osim pod iznimnim okolnostima. Nije stoga čudno da su pojedini roditelji počeli razmišljati zbog čega je u primjerice OŠ Vidikovac tako veliki interes, dok u drugim školama jedva uspijevaju sastaviti jedan razred.

Upisi prema upisnom području

Nedoumice su, međutim, otklonili iz Državne uprave kazavši da to uopće nije tako, štoviše pravila su strogo određena i nema pokazatelja da je ova školska godina drukčija u odnosu na prethodne. Naime, djeca se upisuju u prvi razred prema upisnom području. Dakle, nije slučaj da će se prvašić iz primjerice Šijane, upisati na Verudu ili Vidikovac.

- Razlog zbog kojeg OŠ Vidikovac ima četiri odjeljenja prvih razreda, a primjerice OŠ Centar ima dva, jest činjenica da je Vidikovac veliko naselje, konstantno se širi i raste te sukladno tome ima puno više djece, pojasnili su iz Ureda, napominjući da je to trend diljem Hrvatske, ne samo u Puli. Činjenica je, izvijestili su, da naselja izvan centra naseljavaju mlade obitelji s djecom, a da u centru gradova stanovništvo stari te da je rezultat toga veći broj upisane djece u primjerice OŠ Vidikovac. Istaknuli su da kod upisa prvašića u pulske osnovne škole nema nikakvih odstupanja, odnosno da su gotovo identična kao prethodnih godina. Tako primjerice OŠ Šijana ima konstantna tri odjeljenja, T. Peruško već deset godina po dva, Veli Vrh dva ili tri, isto kao Stoja, Veruda i Centar

Kalendar nastave: 7. rujna 2015. -10. lipnja 2016.

I. polugodište: 7. rujna - 23. prosinca

II. polugodište: 11. siječnja - 10. lipnja

Za učenike završnih razreda do 17. svibnja 2016.

Zimski odmor od 24. prosinca 2015. -  8. siječnja 2016.

Proljetni odmor od 21. ožujka 2016. - 25. ožujka 2016. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter