U škole na Pazinštini uloženo 800 tisuća kuna

Anton Finderle, Renato Krulčić, Zdenka Turkalj Čohilj i Emil Daus (M. RIMANIĆ)
Anton Finderle, Renato Krulčić, Zdenka Turkalj Čohilj i Emil Daus (M. RIMANIĆ)

U obnovljenoj školi u Cerovlju pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, ravnateljica pazinske OŠ Vladimira Nazora Zdenka Turkalj Čohilj, načelnik Cerovlja Emil Daus i Anton Finderle, u Gradu Pazinu zadužen za školstvo, predstavili su kapitalne investicije u osnovno školstvo na Pazinštini.

Tijekom minule godine i ljetnih praznika u pazinsku je osnovnu školu ugrađena električna platforma za osobe s invaliditetom, vrijedna 143 tisuće kuna, zamijenjen je raster ostakljenja prozora na sjevernom pročelju, vrijedan 121 tisuću kuna, stolarija na blagovaonici u Pazinu, vrijedna 85 tisuća kuna, a toliko je koštala i sanacija "piramide" iznad prostorija stručne službe u matičnoj školi u Pazinu.

U područnoj školi u Lupoglavu s 82 tisuće kuna saniran je dio krovišta, a u Cerovlju je obnovljeno krovište i fasada, ukupne vrijednosti 220 tisuća kuna.

- Nabavljena je i oprema vrijedna oko 200 tisuća kuna, čime je pojačan postojeći učenički standard u OŠ Vladimira Nazora, a posebna je pozornost posvećena nabavi računalne opreme te školskog i uredskog namještaja, rekao je Krulčić.

Istaknuo je sinergiju između škole i jedinica lokalne samouprave, kako pri planiranju, tako i prigodom izvedbe radova. Ukupna vrijednost tih radova dostigla je oko 810 tisuća kuna, dodao je Finderle, od čega je oko 543 tisuće iz decentraliziranih sredstava.

Budući da su ona ove godine za 12 posto manja nego 2012., bili su potrebni pojačani napori da bi se zadržala kvalitetna razina ulaganja, s obzirom da je pazinska škola među najboljima u Istarskoj županiji. Radovi su sufinancirani i sredstvima Grada Pazina, općina Cerovlje i Lupoglav te Ministarstva regionalnog razvoja.

Ravnateljica Turkalj Čohilj zahvalila je tim jedinicama lokalne samouprave na razumijevanju i prepoznavanju važnosti kvalitetnih uvjeta za rad u primarnom obrazovanju. Budući da OŠ Vladimira Nazora radi u 11 objekata, potrebni su veliki napori za njihovo održavanje. Uz stvaranje uvjeta za rad u jednoj smjeni u Pazinu i Trvižu, prioritet je rješavanje krova škole u Tinjanu i prozora u Motovunu. Turkalj Čohilj nada se da će se ove školske godine riješiti i problemi oko školske sportske dvorane u Karojbi.

- Sanacija krova i nova fasada posljednja je faza obnove školske zgrade u Cerovlju, podsjetio je načelnik Daus. Prije toga sanirana je međukatna konstrukcija, postavljene su nove električne instalacije i grijanje. Nakon ovoga radni uvjeti u školi u Cerovlju ničim ne zaostaju za onima u drugim školama koje djeluju u sklopu pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter