U skladištu rovinjske Mirne 120 vagona plave ribe

Ova je godina po otkupu ribe rekordna (M. MIJOŠEK)
Ova je godina po otkupu ribe rekordna (M. MIJOŠEK)

U rovinjskoj tvornici za preradu ribe "Mirna" d.d. od jučer je, nakon gotovo dva i pol mjeseca stanke nastavljena proizvodnja. Razlog odmora strojeva bili su netom okončani radovi na rekonstrukciji proizvodne hale, skladišta i hladnjače vrijedni više od sedam milijuna kuna. Sama rekonstrukcija bila je neophodna.

- Rekonstrukcija objekta bila je neophodna zbog usklađivanja objekta svim zahtjevima koja nalaže regulativa Europske unije čime bi se Mirni vratio europski broj, a samim time i omogućio povratak na tržišta Europske unije.

Naime, izvozni broj za zemlje EU-a tvornici je oduzet 2007. godine, pojasnio je Evelino Marić, sindikalni povjerenik i predstavnik radnika u Nadzornom odboru Mirne d.d., od kojeg također doznajemo i da su očekivanja radnika za budućnost ovog velikog domaćeg riboprerađivača velika.

- Što se tiče očekivanja radnika Mirne ona su velika, a tiču se izgradnje nove moderne tvornice ribarske industrije na području grada Rovinja, ali i objedinjavanje ribarskog biznisa grupe Podravka. Na taj način, smatra Marić, dobila bi se mogućnost novog zapošljavanja, bolji uvjeti rada, ali i dugoročno očuvala tradicija riboprerađivačke industrije grada Rovinja stara 140 godina.

Što se tiče samog ovogodišnjeg otkupa ribe, on se u proteklim mjesecima odvijao normalno. Konkretno, iako su rujan i listopad bili loši, studeni je u potpunosti ispunio očekivanja pa su svi skladišni prostori dupkom ispunjeni. Po riječima Ramadani Abedena, predsjednika Radničkog vijeća Mirne, ova je godina po otkupu ribe rekordna pa se u skladište pospremilo oko 120 vagona, odnosno 1.200 tona srdele. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter