U Sjevernoj Koreji uhićen Amerikanac zbog "neprijateljskog djelovanja"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da je u travnju uhitila američkog nastavnika kojega sumnjiči za "neprijateljsko djelovanje", u vrlo napetom ozračju između Pjongjanga i Washingtona oko nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Kim Sang-Duk, zvan i Tony Kim, priveden je 22. travnja u zračnoj luci Pjongjanga jer je "izvodio neprijateljske radnje radi rušenja Narodne Demokratske Republike Koreje", izvješćuje sjevernokorejska službena novinska agencija KCNA.

"Kim je izručen nadležnim sudskim službama koje istražuju njegove zločine", nastavlja agencija.

Kim Sang-Duk treći je američki državljanin kojeg drži Sjeverna Koreja.

Sveučilište za znanost i tehnologiju USTP sjevernokorejskog glavnog grada objavilo je da je uhićen u trenutku kad se spremao napustiti zemlju nakon što je predavao nekoliko tjedana na toj ustanovi.

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley u tom uhićenju vidi pokušaj Kim Jong-unova režima da upotrijebi Amerikanca kao sredstvo pritiska dok vlada napetost na najvišoj razini između Sjeverne Koreje i međunarodne zajednice zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga.

Haley je naglasila da Washington pokušava skupiti informacije o tom uhićenju.

Sveučilište USTP, koje su utemeljili strani kršćanski evangelisti, otvorilo je vrata 2010. i ima izvjestan broj američkih nastavnika. Polaznici su djeca elite. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter