U Šišanu održan festival ruralne kulture

Dvodnevni sajam okupio je brojne izlagače (M. ANGELINI)
Dvodnevni sajam okupio je brojne izlagače (M. ANGELINI)

Ovogodišnji Sajam sv. Feliksa i Fortunata u Šišanu, koji je postao tradicionalna manifestacija općine Ližnjan koja svake godine privlači sve veći broj izlagača, ali i posjetitelja, i ove je godine bio bogat raznim događanjima. Na sajmu su se, osim domaćih OPG-ova i udruga, predstavili i gosti iz Italije i Slovenije, a održana je i 6. smotra ekstradjevičanskih maslinovih ulja Ližnjana.

Posjetitelji su mogli degustirati i kupiti nešto iz široke lepeza proizvoda od maslinovog ulja, kozjeg sira do kulena, kulenovih seka, slavonskih kolača, domaćih fritula, proizvoda od meda, rakije, vina, pa sve do drvenih igračaka, unikatnog nakita i kozmetike i već tradicionalnih proizvoda od lavande. Na jednom štandu ugledali smo i mališane područne škole koji su prodavali svoje radove koje su izrađivali tijekom školske godine, a sve zarađeno odlučili su, doznali smo od njihovih učiteljica Dragice Dorić, Dejane Posavac i Petre Gortan, putem Udruge Marijini obroci namijeniti školovanju djeca u Africi.

Novost na sajmu bile su i kreativne radionice za djecu i odrasle koje je provodila Udruga Razvoj u suradnji s lokalnim kreativnim udrugama, a u kojima se moglo naučiti raditi s glinom, izrađivati kamene kažune ili naučiti shabby shic tehniku. Mališane je na dvodnevnom sajmu najviše privlačio starinski drveni vrtuljak te izložba domaćih životinja - boškarina, koza, pataka i kunića, a svi zainteresirani posjetitelji mogli su sudjelovati u radionicama izrade kruha ili pašte po starinski ili pak naučiti kako se igraju "igre od nikada". Prezentirana je primjerice tako i igra El porco duro li Trdi prasac.

Bogat je bio i gastro dio fešte - tako se u šatorima pred crkvom održavao Gastro cooking show odnosno Fešta istarske kužine. Kuharskim majstorima iz Vela Nera pridružili su se i polaznici učilišta Diopter, inače uz Općinu i turističku zajednicu sponzor sajma, koji su završili edukaciju za kuhara tradicijske kuhinje.

Učilište je na sajmu promoviralo i EU projekt Aroma-samozapošljavanja budući da bi se edukacijski centar za proizvodnju i preradu ljekovitog i začinskog bilja trebao nalaziti upravo u Šišanu. U večernjim je satima održano i natjecanje u pripremanju jela po starinski u krušnim pećima dok su se za zabavni program prvu večer pobrinuli Franko Krajcar i grupa Indivia, a drugu Lidija Percan i Sergio Valić te Dj Nikole Z Kukurini. (B. PETROVIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter