U Siriju iz Hrvatske preko Jordana 230 tona oružja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako laže koza, ne laže rog. Koliko god hrvatske institucije pokušale demantirati da je hrvatsko oružje završilo u Siriji, podaci o trgovinskoj razmjeni u prosincu 2012. godine pokazuju da je u Jordanu iz skladišta Oružanih snaga završilo više od 200 tona naoružanja i municije.

Kako Jordan zbilja nema nikakvu potrebu za hrvatskim oružjem starijeg datuma proizvodnje, jer su već sada moderno opremljeni, jedini zaključak koji se nameće jest da se radilo o čistom tranzitu vojne opreme do sirijskih pobunjenika. Prema službenim podacima Ujedinjenih naroda o međunarodnoj trgovini, Hrvatska je Jordanu u prosincu 2012. godine prodala oružja i vojne opreme ukupne mase 233.185 kilograma.

Hrvatska je to oružje Jordancima naplatila 6.499.832 američka dolara, a radi se o četiri kategorije naoružanja prema UN-ovoj klasifikaciji. A sve četiri su kategorije vojnog naoružanja, tako da nema navedenih pištolja ili slične opreme koja bi se mogla koristiti i u civilne svrhe. Dobar dio otpada na streljivo, koje je masom najteže i iznosom najskuplje u izvoznim papirima. Republika Hrvatska je tako samo u prosincu izvezla preko 190 tona raznog streljiva, granata i mina ukupne vrijednosti nešto malo manje od pet milijuna dolara. Važno je napomenuti kako je Hrvatska od svog osamostaljenja do prosinca 2012. godine Jordanu prodala oružje u samo jednoj prilici. Radilo se o izvozu pištolja 2001. godine u iznosu od 1.053 dolara. (D. RADALJAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter