U Siriji ubijeno 10 do 15 tisuća djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Između 10.000 i 15.000 djece poginulo je od početka rata u Siriji, objavio je u četvrtak Lanac nade, francuska nevladina organizacija za djecu.

Od više od 70.000 poginulih, po podacima UN-a, oko polovice su civili. Među tim civilima su između 30 i 40 posto djeca, ili od 10.000 do 15.000, objasnio je na konferenciji za novinare zamjenik predsjednika udruge Philippe Valenti koji se vratio iz Jordana.

U toj zemlji koja graniči sa Sirijom nalazi se oko 400.000 sirijskih izbjeglica.

Visko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) nedavno je objavilo predviđanje da će krajem 2013. broj sirijskih izbjeglica u Jordanu dosegnuti 1, 2 milijuna, što je petina jordanskog stanovništva.

Taj masovni priljev u Jordan, kao i druge susjedne zemlje, predstavlja teške humanitarne probleme i opasnosti destabilizacije tih zemalja.

Lanac nade, osnovan 1988., djeluje u tridesetak zemalja i pruža njegu i odgoj siromašnoj djeci. Udruga je tražila odobrenje za rad u Jordanu, gdje se nada da će poslati kirurge od lipnja. Valenti navodi da će se udruga također smjestiti i u Turskoj, na granici sa Sirijom. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter