U Siriji oteto najmanje 28.000 ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 28.000 Sirijca nestalo je otkako su ih tijekom 19-mjesečne pobune otele snage lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu, rekla je u četvrtak aktivistička mreža Avaaz.

Navodeći izjave sirijskih aktivista za zaštitu ljudskih prava i obitelji nestalih, Avaaz je rekao da sirijske snage sigurnosti teroriziraju zajednice otimajući ljude s ulica i mučeći ih.

Druge aktivističke skupine optužile su i sirijske pobunjenike da otimaju ljude koje smatraju sklonim vladi.

Video snimka objavljena uz izjavu Avaaza pokazuje dvojicu vojnika kako zaustavljaju muškarca i ženu, prisiljavaju ih da legnu na tlo i potom ih odvlače.

Na snimci je i razgovor s muškarcem koji kaže da je njegova supruga oteta prije šest mjeseci u četvrti Baba Amr u Homsu.

Jedna sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava izvijestila je da je nestalo do 80.000 ljudi, dodao je Avaaz. Brojke se nisu mogle potvrditi iz neovisnih izvora.

Mreža Avaaz je rekla da će izvješća o otmicama predati UN-ovom Vijeću za ljudska prava i ustvrdila da one predstavljaju "prisilne nestanke". Takve otmice, u kojima država odbija priznati da je osoba odvedena, po međunarodnom se zakonu smatraju zločinom protiv čovječnosti.

Aktivisti kažu da je od početka sukoba u Siriji ubijeno 30.000 ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter