U Siriji odobreno višestranacje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad donio je u cetvrtak uredbu kojom odobrava višestranacje u zemlji, cime je pristao na jedan od glavnih zahtjeva prosvjednog pokreta pocetog sredinom ožujka, izvijestila je službena sirijska agencija Sana.

"Predsjednik Asad u cetvrtak je donio predsjednicku uredbu o zakonu o strankama", javlja Sana. Uredbom se utvrduju uvjeti osnivanja i rada politickih stranaka koje mogu postojati uz stranku Baas koja je na vlasti od 1963. i po sirijskom ustavu uživa status "vodece u državi i u društvu".

Sirijska vlada je 24. srpnja prihvatila nacrt zakona kojim se uvodi višestranacje, ali ovom uredbom on trenutacno stupa na snagu, ne cekajuci glasanje u parlamentu. Nove stranke moraju poštovati opcu deklaraciju o ljudskim pravima, ne temeljiti se na vjerskim ili plemenskim nacelima i ne proizlaziti iz organizacije ili stranke izvan Sirije. Isto tako, unutar njih nece smjeti djelovati nikakve javne ili tajne vojne i paravojne organizacije, a njihova nacela, zadace i izvori financiranja moraju biti jasno odredeni, dodaje Sana.


Podijeli: Facebook Twiter