U Siriji na snazi prekid vatre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanje je mirno u Siriji više od dva sata nakon stupanja na snagu prekida vatre u cetvrtak, u skladu s ultimatumom odredenim UN-ovim planom kojim se želi stati na kraj nasilju dužem od godinu dana.

Nije zabilježeno kršenje primirja više od dva sata nakon isteka roka odredenog za potpuni prekid neprijateljstava, ali vojska još uvijek nije povukla svoje postrojbe kao što nalaže plan izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana, objavila je nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Nekoliko sati prije isteka ultimatuma vladine postrojbe su bile masovno rasporedene na nekim lokacijama. Vojne operacije režima usmrtile su tijekom dana uoci isteka ultimatuma 25 civila, od kojih deset u bombardiranjima Rastana, grada u pokrajini Homs koji vec mjesecima drže ustanici.

Damask, koji guši u krvi pobunu vec više od godinu dana, najavio je u srijedu da ce okoncati svoje vojne operacije u cetvrtak ujutro, upozoravajuci da ce njegove snage odgovoriti na svaki teroristicki napad, misleci na pobunjenike koji su se obvezali na poštivanje ultimatuma ako Damask ucini isto.

Kofi Annan trebao bi izvjestiti o prekidu vatre pred Vijecem sigurnosti UN-a u cetvrtak popodne videolinkom iz Ženeve.


Podijeli: Facebook Twiter