U Siriji 52 islamska dragovoljca iz Bosne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policijske i obavještajne agencije u Bosni i Hercegovini prikupile su informacije da su se do sada najmanje 52 državljanina te zemlje borila na strani pobunjenika u Siriji a jedan od njih tamo je i poginuo, izvijestila je u petak TV Federacije BiH (FTV).

Pozivajući se na neimenovane policijske izvore, FTV je prenijela da su se 32 dragovoljca do sada vratila, a u Siriji ih je još dvadeset. U Siriji je poginuo Muaz Šadić čija obitelj živi u okolici Zenice a tu je činjenicu potvrdila i njegova majka koja je izjavila da je on u Siriju otišao jer je želio postati šehid (mučenik).

Prema dostupnim informacijama, odlazak u Siriju organiziran je uz posredovanje selefijske zajednice u Gornjoj Maoči kod Brčkog. Ona okuplja radikalne islamiste, a njen član je bio i Mevlid Jašarević koji je 2011. izveo teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Svi islamski dragovoljci iz BiH u Siriji su se borili u organizaciji El-Nasri koja se smatra bliskom al Kaidi i čiji su članovi izveli nekoliko javnih pogubljenja pripadnika vojnih i policijskih snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a snimke tih pogubljenja postavili su i na internet. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter