U Siriji 27 logora za zlostavljanje zatocenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijske obavještajne snage vode 27 logora širom zemlje u kojima se zlostavljaju zatocenici i izlažu se raznim vrstama mucenja, objavila je u utorak medunarodna humanitarna organizacija Human Rights Watch.

Zatocenike premlacuju, cupaju im nokte, pale ih kiselinama i seksualno zlostavljaju, navodi organizacija u izviješcu u kojem piše da su logori uspostavljeni s pocetkom obracuna predsednika Bašara al Asada s prodemokratskim snagama u ožujku 2011. godine.

Human Rights Watch obavio je razgovore s više od 200 osoba koje kažu da su zlostavljane u tim logorima. Jedan od zatocenika je posvjedocio da su mu s kliještima gnjeceni prsti, a s klamericom zaklamane uši, prsti i prsni koš. Smio ih je izvaditi samo ako bi progovorio, a kao najbolnije mucenje izdvojio je klamerice u ušima. Izlagan je i elektrošokovima uz pomoc kablova i automobilskog akumulatora te mucenjem elektrošokerima po genitalijama.

"Mislio sam da više nikad necu vidjeti svoju obitelj. Mucili su me tako tri puta tijekom tri dana", kazao je 31-ogodišnji zatocenik predstavnicima HRW-a.

Prema izviješcu u tim logorima zatocene su desetine tisuca ljudi. HRW pozvao je Vijece sigurnosti UN-a, u kojem se stalne clanice Rusija i Kina protive mjerama protiv Sirije, na djelovanje. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter