U Siriji 17 mrtvih, tenkovi se ne povlace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem je rekao u utorak u Moskvi da je Damask poceo primjenjivati mirovni plan izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana. Medutim, Francuska je na to ustvrdila da Sirija nije pocela primjenjivati plan i ocijenila je Mualemove izjave "ocitom i neprihvatljivom novom laži".

Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero je dodao da ce Francuska pokrenuti to pitanje iducih na sastanku G8 u Washingtonu i u Vijecu sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Danas istjece rok u kojem sirijska vlada treba poceti povlaciti svoje vojnike iz naseljenih podrucja. Iz Sirije su jutros sitgla izvješca da su vladine snage nocas granatirale sela, pucale preko državne granice te da su ubijale civile.

Mnogi u inozemstvu ne vjeruju da ce današnji rok za povlacenje stvarno dovesti do prekida vatre, cije je uvjete ispregovarao UN. Medutim, diplomati koji su se posljednjih mjeseci trudili suzbiti sirijsku krizu, koja je uznemirila cijeli Bliski istok i dovela bivše rivale iz Hladnog rata ponovno na suprotne strane, nece lako odustati od mirovnog plana. Njegov kreator Kofi Annan danas je u posjetama Turskoj i Iranu, dok je u Rusiji na razgovorima sirijski ministar vanjskih poslova.

U Damasku sirijski predsjednik Bašar al Asad u ponedjeljak nije ništa rekao o tome namjerava li ispoštovati svoje obecanje o današnjem povlacenju vojske. Rok istjece u ponoc po sirijskom vremenu, odnosno u 23 sata po srednjeeuropskom.

Najmanje 17 ljudi je smrtno stradalo u utorak u Siriji, od kojih šestero u bombardiranju Homsa, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) koji tvrdi da nije primjeceno vojno povlacenje na dan stupanja na snagu mirovnog plan UN-a. "Do sada nije primjeceno povlacenje sirijskih snaga", rekao je Rami Abdel Rahmane, predsjednik OSDH.

Prema planu medunarodnog izaslanika Kofija Annana, vojska se mora povuci iz gradova najkasnije u utorak kako bi se omogucio potpuni prekid vatre 48 sati kasnije. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je u ponedjeljak navecer uputio posljednji poziv sirijskom režimu, a tog je dana ubijeno 105 ljudi, uglavnom civila, prema podacima OSDH-a.
(GI/Reuters, Hina, AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter