U siječnju se cesta Buzet - Požane zatvara na 45 dana

U siječnju kreće rekonstrukcija ceste u graničnom pojasu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
U siječnju kreće rekonstrukcija ceste u graničnom pojasu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Rekonstrukcija posljednjih 500 metara državne ceste Buzet - granični prijelaz Požane počinje sredinom siječnja iduće godine. Vijest da će taj dio ceste uz samu državnu granicu 45 dana biti zatvoren za promet izazvala je interes ne samo pograničnog područja na hrvatskoj strani, već i slovenskih medija kao i obrtničkog udruženja u Kopru s obzirom na to da će se odraziti na život mještana i poduzetnika s obje strane granice.

Obavijest o planiranom zatvaranju dijela državne ceste Buzet - Požane u neposrednoj blizini graničnog prijelaza i preusmjeravanju cestovnog prometa s graničnog prijelaza Požane - Sočerga, Hrvatske ceste d.o.o. već su uputile Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture RH, a ono bi tu obavijest trebalo proslijediti Ministarstvu za infrastrukturu, odnosno Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturu, Sektoru za upravljanje cestama.

Radovi obnove državne ceste na dionici Buzet - granični prijelaz Požane izvedeni su prema projektnoj dokumentaciji u dužini od 6,5 kilometara, gotovo do državne granice između Hrvatske i Slovenije. U graničnom pojasu između objekata graničnih prijelaza, odnosno između Požana i Sočerge, preostali su radovi na zadnjih 500 metara rekonstrukcije i proširenja dijela ceste te sanaciji i stabilizaciji trupa ceste zbog aktivnog klizišta. Radi se o dijelu ceste smještenom u podnožju strme litice.

Za potrebe sanacije klizišta te širenja kolnika i uspostave odgovarajućih tehničkih elemenata trase u uvjetima strme konfiguracije terena i vrlo lošeg sastava tla, neophodna je izrada složene nosive konstrukcije za čiju su izvedbu potrebni specijalni strojevi i oprema. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter