U sijecnju 344.000 nezaposlenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) jucer nije objavio broj evidentiranih nezaposlenih osoba u proteklom mjesecu, kao što je to dosad radio, no na temelju podataka o kretanju nezaposlenosti i zapošljavanja može se izracunati da je krajem sijecnja na Zavodu bilo evidentirano više od 334.000 nezaposlenih.

Nakon što je nekoliko dana kasnio s objavom podataka o kretanju nezaposlenosti i zapošljavanju u sijecnju 2011. godine, HZZ je jucer ipak objavio podatke, ali bez broja osoba koje su evidentirane na burzi rada. No, na temelju podatka o medugodišnjem rastu nezaposlenosti od 8 posto, može se izracunati da taj broj iznosi 334.327 osoba. To znaci da je nezaposlenost u sijecnju porasla za 14.482 osobe odnosno 4,5 posto u odnosu na prosinac, te za 24.765 osoba ili 8 posto u odnosu na sijecanj prošle godine.

Umjesto uobicajenih podataka o broju evidentiranih osoba i postotnim promjenama ulazaka u nezaposlenost i izlazaka iz nezaposlenosti, HZZ je u svojem izvještaju o stanju na tržištu rada ovog puta ponudio objašnjenja o nacinu pracenja zaposlenosti i nezaposlenosti, usporedbama sa zemljama EU prema anketnoj nezaposlenosti, utjecaju sezonskih gospodarskih aktivnosti na nezaposlenost i odnosu gospodarskog rasta i kretanja nezaposlenosti.

Zašto je ta državna ustanova odstupila od dosad uobicajenog nacina pracenja i predstavljanja podataka o registriranoj nezaposlenosti nije se moglo doznati, buduci da se na telefonske pozive u posljednja dva dana nitko od mjerodavnih nije javljao. U podacima koje su objavili istice se medugodišnji rast nezaposlenosti usporio se s 10,4 posto u studenom 2010. na 9,7 posto u prosincu 2010., te na 8 posto u sijecnju 2011., a ocekuje se daljnje usporavanje rasta nezaposlenosti.


Podijeli: Facebook Twiter