U Šijanskoj šumi pticama osigurane kucice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu projekta "Pula - Grad prijatelj djece" te "Pula - Zdravi grad" Zajednica tehnicke kulture Pula u suradnji s Javnom ustanovom Natura Histrica osmislila je radionicu maketarstva za izradu drvenih kucica za ptice. Tako su u Park-šumi Šijana urucene svecane zahvalnice djeci pulskih osnovnih škola koja su sudjelovala u izradi kucica, a sedam škola s podrucja Puljštine dobilo je kucice koje ce postaviti u svojim dvorištima.

Dogradonacelnik Fabrizio Radin zahvalio se Zajednici tehnicke kulture i Javnoj ustanovi Natura Histica što ulažu napore u ocuvanje Park-šume Šijana i u to što je pretvaraju u pravu urbanu park-šumu te cine sve na njenoj zaštiti i valorizaciji. Antun Pletikos, tajnik Zajednice tehnicke kulture, ustvrdio je da su uz pomoc djelatnika Nature Histrice puno naucili i uz njihovu pomoc realizirali kvalitetan projekt.

- Dobar dio ptica iz Šijanske šume radi gnijezda u dupljama, ali je problem jer nema dovoljno starih stabala koja imaju prirodne ili umjetne šupljine za gniježdenje. Majstor šume u izradi rupa je djetlic, koji je vrlo važna ptica u šumi. On se, jednom kada ptici izrastu, više ne vraca u istu duplju pa je onda koriste druge ptice, sjenice, vjeverice, šišmiši, a unutra se množe i kukci. Ulaz u kucicu mora biti tocno odredene velicine da ne mogu uci grabežljivci, vec samo ptice, a takoder mora biti na zašticenom dijelu stabla, na odredenoj visini, ovisno o vrsti ptice, jer se razlicite vrste gnijezde na razlicitim visinama, rekao je, izmedu ostalog, Slavka Brane iz Nature Histrice. (S. ZRINIC TERLEVIC; simio Srecko NIKETIC/Cropix)

 


Podijeli: Facebook Twiter