U sigurniji ili riskantniji mirovinski fond?

Pred radnicima nove odluke, opet o odabiru mirovinskih fondova (V. KARUZA/NL)
Pred radnicima nove odluke, opet o odabiru mirovinskih fondova (V. KARUZA/NL)

Nove kategorije obaveznih mirovinskih fondova, koji se s obzirom na konzervativnost ulaganja dijele na A, B, i C, s radom trebaju početi najkasnije 21. kolovoza. Kako se neslužbeno može čuti, četiri postojeća obvezna mirovinska fonda spremna su za primjenu novina u drugom stupu obvezne mirovinske štednje, odnosno "lansiranje" novih kategorija fondova, a čekaju još samo odobrenje Hanfe kako bi postojeće i buduće članove mirovinskih fondova educirali o novinama.

Svi postojeći članovi obveznih mirovinskih fondova, a  riječ je o više od 1,68 milijuna građana, prema odredbama novog Zakona o obveznim mirovinskim fondovima postaju članovi mirovinskih fondova kategorije B. No, svi oni mogu, uz zakonska ograničenja, odabrati prelazak u fond A ili C.

Stoga je i Središnji registar osiguranika (Regos) pozvao članove obaveznih mirovinskih fondova da se do 7. kolovoza, ukoliko to žele, pribilježe za prelazak u, kategoriju fonda A koja je najliberalnija po ulaganjima, odnosno najkonzervativniju kategoriju C. Njihovi članovi postat će s prvim danom rada novih kategorija fondova. Istovremeno će Regos osigurati za sve članove postojećih mirovinskih fondova prijenos računa u kategoriju fonda C, ako im je do referentnog dana, odnosno dana ispunjenja starosnih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, ostalo manje od pet godina.

Zakon propisuje da osiguranik može biti član mirovinskog fonda kategorije A ako mu je do referentnog dana, to jest dana ispunjenja uvjeta dobi za stjecanje prava na starosnu mirovinu, ostalo 10 ili više godina. Član kategorije B može biti ako mu je do stjecanja uvjeta za mirovinu ostalo pet ili više godina, dok u najmanje rizičnom fondu C trebaju biti osiguranici kojima je preostalo do pet godina do uvjeta za starosnu mirovinu. U praksi to znači da postojeći član mirovinskog fonda kojemu do stjecanja uvjeta za umirovljenje nedostaje osam ili devet godina ne može odabrati fond A. (Gabrijela GALIĆ/NL)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter