U Šibeniku 31 sumnjivi slucaj nove gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog sumnje na gripu tipa A(H1N1) u šibensku bolnicu javila se 31 osoba s visokom temperaturom, glavoboljom i bolovima u mišicima te su im uzeti uzorci za analizu, priopcio je danas Stožer za pracenje pojavnosti nove gripe Ministarstva zdravstva. Sve osobe dobile su antivirusnu terapiju i osim jedne koja je hospitalizirana, otpuštene na kucnu njegu. Osobe koje su s njima bile u kontaktu zašticene su terapijom. Rijec je o maturantima koji su se javili lijecniku nakon povratka iz Španjolske. Rezultati analize izuzetih uzoraka ocekuju se danas ili sutra.

Naime,cijela šibenska bolnica u subotu je dignuta na noge nakon dojave da se sa maturalnog putovanja iz Španjolske u grad vraca 140 gimnazijalaca medu kojima je njih 15-ak zaraženo možda svinjskom gripom. Tu su informaciju bolnici javili roditelji djece koja su ih nazvala sa puta i javila da imaju temperature, glavobolje, malaksalost, a medu njima bilo je i djece šibenskih lijecnika.

Istoga trenutka šibenski epidemiolozi sjeli su u automobile i na odmorištu Krka presreli i stavili u izolaciju jedan od tri autobusa s maturantima te su oni sa simptomima gripe odmah prevezeni na Zarazni odjel šibenske Opce bolnice gdje su pregledani, uzeti su im uzorci krvi i poslani na analizu kako bi se utvrdilo je li rijec o obicnoj ili svinjskoj gripi te su za svaki slucaj odmah dobili Tamiflu.

U Hrvatskoj je dosad potvrdeno 26 slucajeva oboljenja, od cega se vecina smatra izlijecenima. Stožer naglašava da je hrvatski zdravstveni sustav pripravan na pandemiju nove gripe te da je u stalnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Europskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti.


Podijeli: Facebook Twiter