U sezoni sele iz vlastitih stanova i iznajmljuju ih

Najam stana u centru grada povoljniji je od hotela (M. MIJOŠEK)
Najam stana u centru grada povoljniji je od hotela (M. MIJOŠEK)

Tko god putuje u neki veći grad, želi biti smješten u samom centru i biti blizu svim trgovinama, restoranima, događanjima, tržnici, spomenicima, muzejima ili galerijama.

Međutim, smještaj u centru grada, posebice u hotelima, uvijek je poprilično skup pa se zato sve više "gradskih" turista odlučuje za najam stana ili apartmana, čija je cijena nemjerljivo povoljnija od sobe u hotelu.

Danas se takvim smještajem posreduje preko mnogobrojnih internetskih stranica kao što su Housetrip, Airbnb, Ownersdirect, Homelidays i drugi.

Ovaj je vid najma stanova i u Istri postao sve popularniji što govori i činjenica da se putem stranice Airbnb u Istri može iznajmiti više od tisuću stanova čije se cijene kreću od 30-ak eura na gore po noćenju. To i ne čudi kada se uzme u obzir da je privatni smještaj u istarskim gradovima svake godine u porastu. Glavni razlog - iznajmljuje se sve više apartmana i stanova čime obitelji rješavaju svoju egzistenciju ili jednostavno ljeti na taj način "krpaju" svoj kućni budžet.

Mnogi stoga početkom ljeta sele iz svojih stanova ne bi li u srpnju i kolovozu zaradili koju kunu.

Sve veći je porast takve ponude stanova i u najvećem istarskom gradu, gdje je od 2010. do lani broj postelja s 2.849 povećan na čak 5.110 smještajnih jedinica. Prije četiri godine u Puli je bilo 607 iznajmljivača, a danas ih skoro dvostruko - čak 1.085.

- U Puli primjećujemo veliki porast privatnog smještaja u cijelom gradu. Ljudi iznajmljuju svoje stanove, a posebno ih traže individualci, koji u grad u većem broju dolaze zahvaljujući brojnim zračnim linijama koje su uspostavljene s pulske zračne luke, ističe direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj. (B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter