U sezoni se neće moći povlačiti goste za rukav

Ugostitelji i njihovi "animatori" više neće moći hvatati goste po ulici (N. LAZAREVIĆ)
Ugostitelji i njihovi "animatori" više neće moći hvatati goste po ulici (N. LAZAREVIĆ)

U ponedjeljak će se na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća naći i prijedlog nove Odluke o komunalnog redu Grada Pule. Prema pojašnjenju, osnovni razlog donošenja ove odluke je potreba za izmjenom postojeće koja datira iz 2010. godine, a da bi bila jednostavnija i jasnija za primjenu te da bi se uskladila s propisima koji su se u međuvremenu izmijenili.

Kraj ugostiteljskim "animatorima"

Tijekom protekle četiri godine, kako je navedeno, doneseni su tako Zakon o vodama, Zakon o cestama, Zakon o prostornom uređenju i gradnji te Zakon o održivom gospodarenju otpadom pa su stupanjem na snagu ovih zakona prestale važiti pojedine odredbe Zakona o komunalnom gospodarstvu iz 2010. godine. Kako su u protekle četiri godine donesene i izmjene Prekršajnog zakona nova je Odluka o komunalnom redu usklađena i s tim zakonom.

Novom su odlukom, prije svega, uvaženi prijedlozi i primjedbe gradskih mjesnih odbora koji su tražili da se pojednostave, i ne ponavljaju, odredbe već propisane zakonima. Usto, usvojen je prijedlog Turističke zajednice Pule da se zabrani izvođenje građevinskih radova u glavnoj turističkoj sezoni. Od značajnijih izmjena može se naglasiti i ona iz članka 26. kojom se zabranjuje obavljanje trgovinske djelatnosti u prilazima i prolazima do zgrade ukoliko se koriste zajednički s ulazom u stambene prostore.

Također, novost je i zabrana takozvanih aktivnosti koje su usmjerene prema prolaznicima i potencijalnim gostima radi, kako piše, "prezentacije ugostiteljske ponude". Poznato je da su tijekom sezone duž Kandlerove i na Forumu goste našega grada salijetali konobari, "animatori" i ostalo osoblje ugostiteljskih objekata, ispred i u okruženju ugostiteljskih objekata. Ovakva odredba uvrštena je u odluku nakon mnoštva pritužbi koje su stizale pogotovo iz starogradske jezgre.

Kazne i do 10 tisuća kuna

I investitori će trebati pripaziti prilikom izvođenja građevinskih radova tijekom rekonstrukcije postojećih objekata. Ukoliko oštete ili unište javnu zelenu površinu obvezni su po dovršetku radova o svom trošku urediti je i dovesti u prvobitno stanje. Ne učine li to, zelene će površine u prvobitno stanje vratiti Grad, ali će trošak ili na teret investitora.

U Odluci o komunalnom redu propisane su i kazne za prekršaje. Niz je prekršaja zbog kojih će se novčanom kaznom kazniti pravna osoba u iznosu od deset tisuća kuna (i odgovorna osoba u pravnoj osobi u iznosu od tisuću kuna), fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost u iznosu od pet tisuća kuna te fizička osoba u iznosu od tisuću kuna. Navedeni su tako postavljanje oznake na pročelja zgrada koje uništavaju vanjske dijelove zgrade. Potom ukoliko izlozi ili izložbeni ormarići nisu oblikovani prema izdanom odobrenju, ukoliko se ne održavaju urednima, ukoliko se u njima drži ambalaža ili skladišti roba, noću nisu osvijetljeni, roba ili proizvodi se izlažu izvan izloga i zatvorenog izložbenog ormarića odnosno na prilazu poslovnom prostoru. Kažnjivo je i ne podrezivanje zelenila na privatnim posjedima koje zaklanja prometnu signalizaciju, javnu rasvjetu, onemogućuje prolaz pješaka i vozila te nagrđuje izgled naselja. Kaznit će se i postavljanje na javnoj površini raznih predmeta ili elemenata urbane opreme koje ne dobiju odobrenje te će se kazniti pokretni prodavači koji obavljaju prodaju bez odobrenja. Kažnjivo je i postavljanje opreme za dodatnu regulaciju prometa ili putokaza, bez ili suprotno odobrenju. Kazne će naplaćivati komunalni redari na mjestu prekršaja bez obveznog prekršajnog naloga.  (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter