U sezoni rast nezaposlenosti

Ilustracija
Ilustracija

Registrirana nezaposlenost koncem srpnja porasla je i na godišnjoj i na mjesečnoj razini. Tako je krajem srpnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje registrirano 298.690 nezaposlenih osoba, što je u usporedbi s lipnjem više za 1,3 posto, dok je na godišnjoj razini broj nezaposlenih veći za 3,9 posto, ili 11.095 osoba. Godišnji rast nezaposlenosti bilježi se šest mjeseci uzastopno.

Prema objašnjenju HZZ-a, na porast je značajno utjecao povećani priljev u evidenciju osoba bez radnog iskustva, kojih je tijekom srpnja evidentirano 10.138, što je za 187,1 posto, ili 6.607 osoba, više nego u lipnju. Većina takvih stigla je izravno iz redovitog školovanja. Riječ je o 8.091 osobi, što je za 6.472 osobe ili 399,8 posto više nego u lipnju. Među njima je najviše osoba s trogodišnjim srednjoškolski strukovnim zanimanjem (47,9 posto), zatim s četverogodišnjom srednjom školom i gimnazijom (30,8 posto) te sa završenim visokoškolskim i višim stupnjem obrazovanja (19,5 posto).

U evidenciju nezaposlenih tijekom srpnja prijavljene su nove 32.322 osobe, što je za 29,6 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Među novoprijavljenima i dalje prednjače radnici koji su ostali bez posla. Tako je u nezaposlenosti u srpnju završilo 18.209 osoba izravno iz radnoga odnosa i oni među novoprijavljenima zauzimaju udio od 56,3 posto. Udio od 25 posto zauzimaju osobe koje su stigle izravno iz školovanja, dok na one koji su neaktivnost zamijenili registriranom nezaposlenošću otpada 17,6 posto.

Kao i svih ranijih mjeseci, u evidenciju nezaposlenosti najviše pristiže radnika iz prerađivačke industrije, trgovine, građevinarstva, javne uprave i obrane te obrazovanja. U prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu te administrativnim i pomoćnim djelatnostima najviše se radnika i zapošljava. Sezonski izuzetak su zapošljavanja u turizmu, pa od 18.711 osoba zaposlenih tijekom srpnja njih 21,8 posto privremeno zarađuje u turizmu. Na sezonskim su poslovima zaposlene 5.833 osobe (32,8 posto). U odnosu na lipanj zapošljavanje na sezonskim poslovima je smanjeno, dok je u odnosu na prošlogodišnji srpanj ipak došlo do rasta od 5,9 posto. (G. GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter