U sezoni moguća zabrana samo zemljanih radova

Oštećeno pontonsko plivalište na Mornaru (M. ANGELINI)
Oštećeno pontonsko plivalište na Mornaru (M. ANGELINI)

U postupku koji je pokrenuo Ceh graditeljstva Udruženja obrtnika Pula, Visoki upravni sud 28. veljače ove godine ukinuo je odluke Općina Medulin, Fažane i Ližnjan o zabrani građevinskih radova u sezoni. Naime, Ceh graditeljstva još je 9. prosinca prošle godine na tom sudu pokrenuo postupak ocjene zakonitosti odluka triju općina vezanih uz ograničavanje građevinskih radova u turističkoj sezoni. Po Cehu, riječ je o nezakonitim odlukama općina koje su, tvrde, u primjeni čl. 132. Zakona o gradnji prekoračile zakonsku ovlast tako što su proširile obuhvat građevinskih radova koji se ne mogu izvoditi u sezoni.

Bageri će i dalje ljeti biti "na čekanju"

Predsjednici Udruženja i Ceha Vitomir Pap i Zlatko Crnković u svojoj lanjskoj obavijesti sudu navode da su ove općine praktički zabranile sve građevinske radove u sezoni, dok se člankom 132. Zakona o gradnji izričito navodi da se privremeno mogu zabraniti samo zemljani radovi i izgradnja konstrukcije građevine. Za ostale građevinske poslove - poput instalaterskih, podopolagačkih, soboslikarskih, fasaderskih, krovopokrivačkih i sličnih završnih radova radova, te žbukanja - nije propisana mogućnost zabrane, upozoravaju iz Udruženja obrtnika Pule koje pokriva cijelo područje bivše pulske općine.

Spomenutim člankom određeno je da općine i gradovi mogu, prema prethodno dobavljenom mišljenju lokalne turističke zajednice, za određene vrste građevina na određenim područjima odrediti razdoblje u idućoj kalendarskoj godini u kojem se ne mogu izvoditi zemljani radovi, niti izgradnja konstrukcije građevine. To se ne odnosi na građevinske radove od interesa za RH i uklanjanje bespravno izgrađenih objekata po odluci inspekcije ili suda.

Iz spomenutih općina najavljuju da će na prvoj sjednici vijeća donijeti nove odluke koje će biti usklađene s presudom. Visoki upravni sud ukinuo je Odluku o privremenoj zabrani izvođenja radova na području Općine Ližnjan koja je prestala važiti 31. ožujka ove godine. Načelnik Marko Ravnić potvrdio je da su tom odlukom, o kojoj je ishođeno mišljenje ližnjanskog TZ-a, bile zabranjene sve vrste građevinskih radova, u svim naseljima, u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter