U šetnju po pitku vodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Labinjani iz kvartova Kature i Nove zgrade vec drugi put u nešto više od mjesec dana moraju prokuhavati vodu za pice zbog zamucenog kapitalnog raškog izvorišta Fonte Gaj-Kokoti uslijed obilnih padalina. Situacija je, doduše, manje alarmantna negoli lanjske veljace. Tada su se gradani - iz istih razloga - iz alternativnih spremnika, koje je osigurao Vodovod, opskrbljivali cak 20-ak dana.

- Odakle nam donose tu vodu? Iz Kožljaka? Na taj bi nas izvor trebali prikljuciti! Ali, 'ajde, fala Bogu, barem su nam ove rezervoare osigurali jer skupa je ona kupovna voda, komentirao je umirovljenik koji je na Katurama tankao kanticu za domacinstvo.

Neki su nam se citatelji požalili da je Vodovod kasno obavijestio javnost o zamucenoj vodi - tek u srijedu, a kišilo je od prošle srijede do nedjelje. No, iz gradskog poduzeca smiruju strasti. Direktor Dino Škopac objašnjava da se najprije zamuti izvorište i to se isprva ne odražava na potrošace. Tek za nekoliko dana nastaju problemi u pojedinim dijelovima mreže, a dotad se vrela ociste.

- Cak se i malo zamutilo s obzirom na to koliko je kiše palo u tako kratko vrijeme, kaže Škopac.

Podaci govore o 1.800 litara kiše po cetvornom metru na Labinštini u ovoj godini. U studenom je palo 335, a u prosincu 250 litara, što prakticki doseže ukupne padaline iz 2007., tijekom koje je palo 650 litara.

Ovakvim nedacama u vodoopskrbi, obrazlaže Škopac, kumuju istodobne obilne padaline te veliki podzemni dotoci zbog kraškog terena. To podiže nivo izvorišta Fonte Gaj-Kokoti - koji je prakticki u razini s morem - što rezultira zamucenjem.

- Preostaju nam analize ostalih izvora da vidimo koji cemo ukljuciti u sustav. U Raškoj dolini možemo crpiti iz tri vrela - Fonte Gaja, Kokoti i Mutvice, dodaje direktor.

Upitan razmišlja li Vodovod, zbog cešcih zamucenja posljednjih godina, o kakvom iskoraku, Škopac odgovara da rješenje leži u procišcavanju vode kemijskim sredstvima u bazenima.

- No, dok koristimo aktualne izvore, medutim, to se ne bi isplatilo jer je rijec o višemilijunskoj investiciji, a bazene bismo upotrebljavali svega dva-tri dana godišnje, koliko traju zamucenja u mreži. Nije Labin u cijeloj prici nikakav izuzetak: vodu, nakon jakih kiša, prokuhavaju i u Rijeci te u Dubrovniku. Ponosimo se kvalitetom naše vode, koju sve vrijeme uspijevamo držati zdravstveno ispravnom za pice samo kloriranjem i ultravioletnim zracenjem, porucuje Škopac.

Hoce li zamucenjem zakinutim potrošacima biti umanjeni racuni za vodu? - Za to ipak nema razloga jer smo osigurali alternativnu opskrbu, a voda se za pice može koristiti uz prethodno prokuhavanje, uzvraca Škopac.(I. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter