U sedmom ciklusu Adris donira tri milijuna kuna

Ivo Josipović, Ante Vlahović i Zvonimir Mareković na svečanosti
Ivo Josipović, Ante Vlahović i Zvonimir Mareković na svečanosti

Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, pod motom "Upoznajte pametnu i kreativnu Hrvatsku" dodijelila je još tri milijuna kuna za projekte koji će pridonijeti boljoj budućnosti Hrvatske u tri područja te stipendije učenicima i studentima, kao i polaznicima poslijediplomskih i doktorskih studija.

Svečana dodjela održana je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, a svečanosti su prisustvovali i brojni uglednici.

Među njima je bio i predsjednik RH Ivo Josipović, koji je u svome obraćanju istaknuo: "Hrvatska se trenutno nalazi u situaciji u kojoj obnova društva i društvenih vrijednosti neće biti moguća bez pameti, kreativnosti i rada. Jedino društvo koje ulaže u mlade, pametne, kreativne i obrazovane ljude ima perspektivu. Zato je veoma važno prepoznati potencijale te ih kvalitetno usmjeriti i pružiti im priliku".

Zvonimir Mareković, predsjednik Zaklade Adris, podsjetio je na doprinose Zaklade hrvatskome društvu u proteklih šest godina te se osvrnuo na važnost Zaklade kao inicijatora i predvodnika hrvatske korporativne filantropije.

Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović je poručio da su u kompaniji sretni smo što im poslovni rezultati omogućuju stvaranje sretnijih naraštaja hrvatskih ljudi te da im je obaveza biti uz pametnu, mladu i kreativnu Hrvatsku.

Za sredstva Zaklade Adris ove godine je bilo prijavljeno čak 740 projekata, 56 više nego prošle godine.

Među projektima koji su podržani u ovom natječajnom ciklusu je Genetska identifikacija i kolekcioniranje hrvatskih autohtonih genotipova masline u nacionalnu kolekciju udomaćenih sorata maslina u Vodnjanu zagrebačkog Agronomskog fakulteta te projekt Specifikacija plodova lovranskog maruna Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pulsko Sveučilište Jurja Dobrile dobilo je donaciju za projekt zaštite oštećenih knjiga iz fonda Mornaričke knjižnice, zaštićene kao pokretni spomenik kulture RH i fonda zavičajne zbirke Histrica.

Iz Istre stipendije su dobili Nikola Štoković iz Rovinja za studij medicine na zagrebačkom Medicinskom fakultetu i Marija Kocijančić iz Poreča, polaznica poslijediplomskog doktorskog studija Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu.

Na svečanosti dodjele sredstava, Adris grupa je predstavila i monografiju "Zaklada Adris – doprinos hrvatskom društvu 2007. – 2012.", koja donosi pregled svih projekata koje je Zaklada pomogla u proteklih šest godina te njihovih dosega i doprinosa hrvatskom društvu. Uključujući i ovaj donacijski ciklus, Zaklada je od 2007. do danas donirala 26 milijuna kuna, čime je potpomognut 531 projekt. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter