U sedam dana čak 170 filmova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Već imamo rezerviranih više od tisuću noćenja, 250 akreditiranih novinara, oko 300 gostiju, 26 filmskih ekipa i očekivanih 60.000 tisuća posjetitelja. Na šest lokacija u tjedan dana prikazat će se čak 170 filmova, kazala je danas novinarima u Lunas baru Hotela Histrije ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović, devet dana uoči početka 64. Pule.

U glavnim programima, u izboru novo-starog umjetničkog ravnatelja Zlatka Vidačkovića, bit će prikazano 16 hrvatskih dugometražnih igranih filmova (od toga polovica premijerno), deset manjinskih produkcija, čak 27 filmova iz međunarodnog programa te dosad najbogatije izdanje programa Kratka Pula s tri nove natjecateljske kategorije (dramske serije, dokumentarni serijali i foršpani dugometražnih igranih filmova).

Ravnateljica Restovič danas je u društvu sponzora, predstavnika Grada Pule i Turističke zajednice predstavila popratni sadržaj ovogodišnjeg programa -  Pula PROfessional, glazbeni program, izložbe te novitete poput nove atraktivne filmske lokacije za mlade na plaži Ambrela, gdje će se filmovi moći gledati iz ležaljki.

Glavni izvršni direktor Arena Hospitality Group (donedavno Arenaturista) Reli Slonim kazao je jučer da će oni pružiti najveću moguću potporu. "S obzirom da sam posjetio mnogobrojne filmske festivale, mogu reći da se radi o posebnom doživljaju i najvećoj manifestaciji u turističkoj sezoni", dodao je. Da je riječ o iznimno posjećenom kulturnom i društvenom događaju koji na visokoj profesionalnoj razini promovira cijelu Pulu, naglasili su dogradonačelnik Pule Robert Cvek, direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj i direktor regionalnog istarskog centra Zagrebačke banke Valter Šarić.

Pula PROfessional

Ispunjen predavanjima, panel-diskusijama, promocijama knjiga i druženjima profesionalaca iz audiovizualne industrije, ovogodišnji Pula PROfessional program, koji će se od 17. do 20. srpnja održati u Hrvatskoj gospodarskoj komori i na Giardinima, bavit će se promocijom i distribucijom hrvatskog i europskog filma.

U Pulu dolazi Bert Beyens, predsjednik GEECT-a, koji će iznijeti svoja razmišljanja i viđenje tema i motiva koji su popularni u recentnim europskim studentskim filmovima.

O strategiji plasmana filma "Zvizdan" u zemlji i inozemstvu izlagat će Ankica Jurić Tilić, producentica iz hrvatske produkcijske kuće Kinorama. O tome što se u kojoj fazi filmske promocije dizajnira i zašto je važno imati sustavnu i kontinuiranu vizualnu promociju, na primjerima 20-ak dugometražnih igranih filmova govorit će Marko Šesnić i Goran Turković, grafički dizajneri iz studija Šesnić&Turković.

Jelka Stergel, šefica međunarodnih odnosa i direktorica Festivala slovenskog filma će na temelju dugogodišnjeg iskustva i vlastite ekspertize podijeliti razmišljanja i savjete o ulozi međunarodne suradnje i festivala u promociji i distribuciji nezavisnog europskog filma.

U panel-raspravi na temu "Promocija i distribucija hrvatskog i europskog filma: iskustva i izazovi" sudjelovat će Barbora Ligasova iz Češkog filmskog centra, redatelj Dalibor Matanić, urednik MaxTV videoteke Igor Saračević, urednica RTS-a Sandra Perović, voditeljica marketinga i festivalska koordinatorica iz srbijanskog Dexin Filma Anđela Petković i hrvatska producentica Barbara Jukopila (U svom filmu). Na okruglom stolu o televiziji kao mediju umjetnika i projektu Nove kolekcije (HRT - HTV3) sudjelovat će Branka Benčić, Vladislav Knežević i Tomislav Pulić.

Monografija 'Tanhofer'

Bit će predstavljene dvije nove knjige od nemalog značaja za hrvatsku i europsku filmsku zajednicu - monografija posvećena Nikoli Tanhoferu, jednom od najznačajnijih hrvatskih filmskih autora te nova knjiga Nikše Sviličića "Programiranje igranog filma 2", nastavak prvog izdanja koji je svojim pristupom zaintrigirao filmsku javnost, nastojeći dati znanstveni odgovor na pitanje kako napraviti filmski hit, film koji će osvojiti publiku.

Ni ove godine neće izostati 'Mladi filmofili', program koji okuplja devet filmskih entuzijasta koji prate festivalske programe, pišu filmske kritike pod mentorstvom uvaženog kritičara Tomislava Kurelca te dodjeljuju Nagradu mladih filmofila.

Lana Klingor kuhat će u Titovom parku

S gastro-ponudom iz različitih zemalja svijeta, od venezuelanskih Arepa sendviča do janjetine na grillu sa tzatziki umakom, drugo izdanje Pula Food Festivala trajat će od 15. do 22 srpnja u blizini pulske Arene, svake festivalske večeri u Titovom parku od 19 do 2 sata ujutro.

- Trudimo se stvoriti menu za svakog ponešto, a s obzirom na visoke temperature, bit će dosta svježe hrane, ali i specijaliteta s roštilja, rekla je jučer organizatorica Croatia food festivala i ovog pulskog izdanja Lana Klingor Mihić, svojedobna pobjednica Masterchef natjecanja i nekadašnja pjevačica grupe ET. Pula food festival powered by Pan za festivala će, kaže ona, svim ljubiteljima filma, glumcima, gostima, posjetiteljima, ali i turistima ponuditi mogućnost uživanja u slasnim zalogajima i odabranim pićima po izrazito pristupačnim cijenama.

Pet izložbi i sedam koncerata

Festival ove godine nudi pet tematskih izložba na različitim lokacijama. Prvo će, dva dana proje službenog početka festivala, u SKUC-u u četvrtak 13. srpnja u 21 sat biti predstavljena izložba "Purpur i tirkiz -  Umjetnost slike", autora Predraga Peđe Miloševića.

Dan kasnije u Galeriji Makina u 21 sat otvara se izložba fotografija Jelene Vukotić "Ghosts of New York". U MMC-u Luka u nedjelju, 16. srpnja u 20 sati otvara se tradicionalni Cinemaniac "Video Televizija Anticipacija * Nove kolekcije * Desktop Cinema". U  Kinu Valli 18. srpnja u 20 sati moći će se pogledati "Filmski plakati srednje škole Primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula"; a u MSUI-u 21. srpnja u 20.30 sati izložba Zlatka Kopljara "Prazno/Empty".

Glazbeni program osiguran je svake festivalske večeri u 23.30 sati u Circolu, a nastupit će DJ Innaca, Pavel, Abop, DJ Marino, Sara Renar, Pips, Chips & Videoclips, Bang Bang te u organizaciji TV Istre Disco Night Powered. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter