U Savičenti se okuplja dvadesetak sirara iz regije

Detalj s lanjskog Festivala sira u Savičenti (M. MIJOŠEK)
Detalj s lanjskog Festivala sira u Savičenti (M. MIJOŠEK)

U subotu, 24. rujna, u Svetvinčentu počinje peti, dvodnevni  Festival sira koji će ove godine okupiti 20-ak sirara s područja bivše Jugoslavije, među kojima pet do šest iz Istre. Svečano otvorenje zakazano je u 11 sati u kaštelu Grimani - Morosini, gdje će biti štandovi s proizvodima, te stolovi za kojima će se moći degustirati kupljeni proizvodi. Izbor najkoze održat će se u 17 sati na Žlinji, a u 20 sati najavljen je koncert Bruna Krajcara i Davora Radolfija. Istovremeno će se na Placi održavati Mrkat istrijanskega dela, na kojem će se moći kupiti različiti proizvodi od lavande, suveniri, prirodne kreme, vino i drugi proizvodi, a bit će prikazani i stari zanati.

Sve više sirara u Istri

Festival se nastavlja i u nedjelju, 25. rujna, kada će na Žlinji biti organizirane pastirske igre za djecu i predstava u izvedbi udruge Birikina. Manifestacija će oba dana trajati od 11 do 19 sati,  najavljuje Elvis Percan, voditelj zadruge Dva roga koja, zajedno s Općinom i Turističkom zajednicom Savičente, organizira manifestaciju.

Cilj je Festivala ujediniti stočare i sirare iz Hrvatske, ali i cijele regije, te podignuti kulturu uživanja mlijeka i mliječnih proizvoda na višu razinu. Jedan od suosnivača festivala je i Aleš Winkler sa stancije Kumparička, koji će također izložiti vlastite kozje sireve.

- Ponosni smo na peti Festival sira. Svi dosadašnji bili su odlično posjećeni, reakcije posjetitelja su vrlo pozitivne jer je riječ o jedinoj manifestaciji u Istri koji se bavi sirom. Kad smo krenuli u vlastitu proizvodnju prije deset godina, sirara je u Istri bilo malo, a sad ih je puno. To je na neki način zasluga i Festivala sira, ali i aktivnosti zadruge Dva roga na području sirarstva. Sretni smo jer je ovo jedini festival sira koji se u teškoj situaciji održava bez velike pomoći izvana, izjavio je Winkler.

Percan napominje da će se nuditi sve vrste sira, mahom malih proizvođača, bez velike industrije.

- Pozivam ljude da dođu na zanimljivu manifestaciju, bit će raznih sireva, jela, pića i zabave. Oba će nas dana zabavljati duo Shick-shock. Očekujemo tri do četiri tisuće posjetitelja u dva dana, što je dobar posjet. Izlagači imaju pozitivna iskustva, vrlo su zadovoljni jer prodaju sav sir koji donesu. Promoviramo male proizvođače, što nam je i cilj. Želimo popularizirati sirarstvo u Istri. Već postoje sajmovi pršuta, vina, maslinovog ulja, pašte, ali nitko se prije nas nije bavio popularizacijom sira, objašnjava Percan. Zadruga Dva roga, koja okuplja sedam stočara, želi popularizirati upotrebu jarećeg mesa u gastronomiji, a sljedeći će joj cilj biti i popularizacija sireva u istarskoj gastronomiji i to putem festivala istarskih sireva.

- Mi smo moderna, mlada zadruga, sastavljena od stručnjaka, doktora ekološke poljoprivrede, agronoma, ekonomista i odvjetnika, čiji je cilj stvoriti novi proizvod. Želimo popularizirati stočarstvo, osobito kozarstvo koje nije razvijeno. Od države smo unajmili oko 400 hektara zemljišta na kojem otvaramo farme koza. Željeli bismo uvesti jaretinu u istarsku gastronomiju, što sada ne postoji. Cilj nam je da ono što je na grbu ne bude samo slika na zidu, nego i na istarskim pašnjacima, rekao je Percan. No, nije želio komentirati zbog čega jaretina nije zastupljenija na ovim prostorima. Kaže da je zakup zemljišta bio najveći problem koji je sada riješen, no sadašnji problem je, veli, rascjepkanost parcela koje bi trebalo okrupniti.

Teško do kredita u poljoprivredi

Drugi je problem financiranje projekata povezanih s poljoprivredom i stočarstvom. Ako pokrećete projekt, recimo restoran ili vam treba jahta, banka će vam odobriti kredit. Međutim, za poljoprivredni projekt neće jer nemate instrument osiguranja. To bi trebalo riješiti kao u drugim državama Europske unije, gdje postoje zadružne banke koje funkcioniraju drugačije od klasičnih. U Uniji postoje i državne potpore za poljoprivredne zadruge. U EU-u 70 posto poljoprivrede funkcionira putem zadruga, a kod nas možda niti jedan posto, rekao je Percan. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter