U Savičenti prvi srednjovjekovni park u Istri

Srednjovjekovni park novina je u turističkoj ponudi Savičente (M. MIJOŠEK)
Srednjovjekovni park novina je u turističkoj ponudi Savičente (M. MIJOŠEK)

Kaštel Morosini-Grimani u Savičenti, u kojem se već treću godinu zaredom odvija Srednjovjekovni festival, od ovog ljeta posjetiteljima nudi svakodnevni program povratka u to daleko doba. O čemu je riječ?

Povijesna udruga "Kaštel" uz potporu Turističke zajednice Svetvinčenat pokrenula je tematski srednjovjekovni park i oživjela zlatno doba kaštela kad je bio obrambeni štit za sve okolne žitelje i jedna od najvažnijih utvrda mletačke vojske. Novcem dobivenim na natječaju Hrvatske turističke zajednice, 17 tisuća kuna uložili su u nabavu srednjovjekovnih oklopa, sprava, najrazličitijih oružja i kostima.

Tako se posjetitelji od ponedjeljka do petka, u vremenu od 11 do 14 sati te od 18 do 21 sat, u kaštelu mogu okušati u streličarstvu ili pak obući viteški oklop ili koji drugi kostim i ovjekovječiti taj trenutak fotoaparatom. Gađanje lukom i strijelom namijenjeno je odraslima koji mogu birati između engleskog i sportskog luka te djeci koja za tu priliku dobivaju dječji luk.

Najzanimljivija atrakcija srednjovjekovnog parka je tzv. kmetski stolac. Naime, ukoliko posjetitelj pogodi drvenom kuglom metu, animator koji je uz nju, nakon pogotka pada u bačvu s vodom, što iznenadi goste. No, mjesto animatora, nesretnika koji pada u vodu, po vlastitoj želji može zauzeti i neki od posjetitelja.

Za one vještije tu je poligon s vrećama namijenjen koordinaciji pokreta. Cilj je proći po gredi, a pritom izbjeći udarac vreće. Za najmlađe tu je gondola s košarama odnosno vrtuljak koji se pokreće ručno kao u neka daleka vremena.

Ulaz je za djecu do 15 godina besplatan, a odrasli ulaznicu za srednjovjekovni park plaćaju simboličnih 20 kuna. Na ulazu se dobiva brošura s informacijama o kaštelu, a u cijenu ulaznice uključen je i razgled kaštela s vodičem koji pruža informacije o povijesti kaštela i čitavog mjesta.  (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter