U Savičenti otvorena 12. Fešta od rožic

Rascvjetana Placa u Savičenti (D. ŠTIFANIĆ)
Rascvjetana Placa u Savičenti (D. ŠTIFANIĆ)

Fešta od rožic, dvanaesta po redu, otvorena je danas na savičentskoj Placi okupanoj suncem, ispred kaštela Morosini Grimani. No, nisu se samo šarenile cvjetne glavice, koje su se nudile po pristupačnim cijenama, nego i cvjetni aranžmani na glavama djece iz vrtića Balončić, te osnovnih škola Juršići i Svetvinčenat koji su plesom i recitacijama svečano otvorili trodnevnu manifestaciju. 

Proizvode donijelo 20-ak izlagača

Posjetiteljima se obratio i općinski načelnik Dalibor Macan, rekavši da se Feštom od rožic otvara kulturno ljeto u Savičenti.

Pokušavamo se približiti željama mještana i posjetitelja, rekao je načelnik, zahvalivši se izlagačima i organizatoru, opatijskoj tvrtki Chrissart. Pokrovitelji manifestacije su savičentska Općina i tamošnja turistička zajednica.

Na fešti od cvijeća ove se godine okupilo 20-ak izlagača iz cijele Hrvatske, otprilike kao i lani, no bilo je tu i domaćih proizvoda i kozmetike, uporabnih predmeta i igračaka od drva. Usto, organizirane su različite radionice za djecu i odrasle. Tako je profesor likovne kulture Igor Grgurević demonstrirao rad na lončarskom kolu, u kaštelu se održavao cvjetni body painting, a djeca su sudjelovala u hula hop i žonglerskoj radionici. U Loži su se mogli kupiti likovni radovi učenika OŠ Svetvinčenat, dok je u večernjim satima opatijska skupina Red rays izvela proljetno-cvjetni performans. 

Očekuje se oko dvije tisuće posjetitelja

Kupovalo se cvijeće, ali i sadnice povrtnih kultura koje upravo ovih toplih dana treba zasaditi u vrtove. Među cvijećem uočili smo podosta đirana koji se, kako nam je kazala jedna prodavačica, najviše prodaju (od 10 do 15 kuna) jer je riječ o lijepim trajnicama koje se lako održavaju, a vole polusuho tlo i sunce. Karanfili, kadulja i ružmarin nudili su se po deset kuna, dok su piantine krastavaca, paprike, pomidora i tikvica koštale tri kune. Uočili smo i mirišljavu mentu orbit, mentu naranču i mentu čokolada, za koje nas je prodavačica uvjeravala da imaju upravo onakav okus kako im kazuje ime.

Kao i lani, i ove se godine očekuje oko dvije tisuće posjetitelja, dok je iznajmljivačima turističkih objekata s područja općine namijenjen popust od 15 posto pri kupnji sadnica u najmanjem iznosu od 300 kuna. Popust se ostvaruje prilaganjem kupona koji se može podići u turističkom uredu. Turistička zajednica će u svibnju objaviti natječaj za najljepše uređenu okućnicu i objekt, a predviđene su i nagrade u više kategorija.

Feštom od rožic ujedno se otvara turistička sezona na Savičenštini. Kaštel Grimani Morosini, oko kojeg se gradi turistički identitet ove općine, trenutno se obnavlja u sklopu projekta Kulterra koji bi trebao završiti do početka lipnja 2019. godine. Tijekom Fešte od rožic u kaštelu će se posjetitelji moći okušati u atraktivnoj igri Escape castle po promotivnoj cijeni od 25 kuna. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter