U Savicenti nice novi kamenolom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na posljednjoj sjednici svetvincentskog vijeca Danijel Perkovic zatražio je od procelnika Alena Doblanovica objašnjenje informacije da se na polju Cikavac nedaleko od mjesta Foli obavljaju iskapanja.

- Radi se o istražnim bušenjima koja obavlja pulska tvrtka Cesta d.o.o. za eventualnu eksploataciju mineralnih sirovina, cemu je spomenuti lokalitet, prema prostornom planu Županije, i namijenjen. Hoce li tamo biti kamenolom, ne znamo, ali najvjerojatnije hoce ako se pokaže da ima dovoljno sirovina za eksploataciju, potvrdio je Doblanovic.

U raspravi je vijecnicima je receno da je u opcinskom prostornom planu polje Cikavac oznaceno kao istražno polje vec najmanje pet godina. Štoviše, prema Doblanovicevim rijecima, Županija je ovo polje navodno proglasila prioritetom i na tom podrucju predvidjela cak dva kamenoloma. Dva vec rade, onaj u Bibicima i kamenolom Rupa na granici s Kanfanarom.

- Ukupno ce se bušiti cetiri istražne bušotine iz kojih se u obliku cijevi uzimaju uzorci jezgre, a kakvoca mineralne sirovine, to jest kamena, ispituje se u Institutu graditeljstva Hrvatske IGH –Zagreb. Rezultati analize još nisu dobiveni, no pretpostavljamo da se radi o kvalitetnom tehnicko-gradevnom kamenu, odgovorio je Darko Pranjic, dipl. ing. rudarstva i projektant u Cesti.

Zahvaljujuci pomoci lovca iz Foli Dina Živolica uspjeli smo pronaci bušotinu koja se nalazi na podrucju mještanima poznatom kao Rajkova polja, uz koju je preostalo nekoliko izvadenih kamenih "cijevi". Hoce li od te male rupe u zemlji nakon istražnih radnji niknuti novi kamenolom, i to nedaleko od ugašenog kamenoloma Gocan na barbanskom podrucju, nitko ne može sa sigurnošcu tvrditi.

Kako doznajemo od Pranjica, tvrtka Cesta d.o.o. vec posjeduje tri aktivna kamenoloma: Podberam kod Pazina, koji se eksploatira od 1973., Križanci kod Žminja, koji je u funkciji od 1964. godine, te Vidrijan u Puli, koji se eksploatira još od prije 1969. godine. Dodao je da su zalihe kamena gotovo iscrpljene, što znaci da bi spomenutoj tvrtki, ukoliko se i dalje želi baviti proizvodnjom i prodajom gradevinskog materijala, hitno trebao novi izvor kamena. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter