U Savičenti na mrkatu istrijanskega dela


Autohtoni proizvodi i zaboravljeni istarski zanati na jednom su se mjestu mogli razgledati na manifestaciji Mrkat istrijanskega dela, održanoj u nedjelju na placi u Svetvinčentu.

Obrtnici iz Istre izložili su suvenire od maslinovog drva, košare, proizvode od lavande i drugog ljekovitog bilja te med, sir i kolače. Mrkat je na jednome mjestu okupio i zanatlije koji su pokazali kako se nekad kovalo, izrađivalo bačve, mljela pšenica i kukuruz, klesalo i prelo.

S mrkatom se počelo prije osam godina, kako bi se predstavili istarski autohtoni zanati i suveniri te proizvodi poput sira, pršuta, meda, maslinovog ulja, uz domaću gastronomsku ponudu poput pljukanaca i fuža, a sve s namjerom da se sačuva istarska tradicija i prenesu običaji mladim naraštajima.

Manifestacija svake godine okupi velik broj domaćih i stranih posjetitelja, a tako je bilo i ove godine. Za gastro dio pobrinula se tvrtka "Klara" iz Kanfanara s ponudom domaćih tjestenina.

Tijekom manifestacije posjetitelji su se mogli okušati u staroj istarskoj igri pljočkanju, koja se održala u Žlinji. Na mrkatu se održao i folklorni susret, a otvorena je i izložba radova Ivana Obrovca u kvadratnoj kuli kaštela Morosini-Grimani, koja se može pogledati do kraja tjedna (Piše T. GRBIĆ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter