U sat vremena 10 kazni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponukana nepoštivanjem prometnih znakova i nepropisnim parkiranjem, Opcina Fažana je jucer postavila prometnog redara koji je na ulicama i zelenim površinama na nepropisno parkirane aute ili na one s neplacenom parkirnom kartom lijepio kazne.

- U sat vremena koliko radim podijelio sam vec 10 kazni. Mislim da cu imati puno posla jer se postavljeni znakovi ne poštuju, rekao je novi fažanski prometni redar Nenad Rako.

Opcina je prošlog petka dobila suglasnost MUP-a za postavljanje prometnog redara koji ce nadzirati nepropisno parkirana vozila i upravljati prometom, a iznosi na uplatnicama koje redar Rako dijeli nisu mali. Nepropisno parkiranje na ulicama Fažane naplacuje se 300 kuna, a na zelenim površinama kazne su još i vece, pa ce tako fizicka osoba za parkiranje na takvoj površini platiti kaznu od 300 do 500 kuna, a pravna osoba od 1.000 do 3.000 kuna.

Nakon što je Opcina nedavno uvela parkiranje uz naplatu, brojni su se vozaci, da bi izbjegli placanje, poceli nepropisno parkirati. Usprkos tome što je riješen problem parkiranja stanovnika stare jezgre Fažane i stanovnika opcine, problem nepoštovanja znakova i dalje je neriješen. Kriticne tocke su uvijek iste - Ulica boraca u centru i Ulica 1. maja prema parkiralištu kod bivših tvornica. Da bi izbjegli naplatu parkinga, mnogi se parkiraju i ispred stambenih zgrada u naselju pa onda ni stanari nemaju više gdje parkirati.

Veliki problem takoder predstavljaju autobusi i auti koji su nepropisno parkirani na zelenim površinama. Opcina je našla rješenje da se kazne i ti vozaci - prometni redar Rako je i komunalni redar, što znaci da ima ovlasti naplacivati kazne i na zelenim površinama.

Fažanski prometni redar nema definirano radno vrijeme, radi u smjenama i vikendom, a svoj ce posao obavljati tijekom cijele godine po potrebi. Ljeti ce imati puno posla zbog velikih gužvi, dok ce zimi raditi samo povremeno.

Usprkos tome što ima premalo parkirnih kapaciteta za vrijeme ljetne sezone i što posjetitelji i ta mjesta izbjegavaju jer se naplacuju, u opcinskoj upravi smatraju da ce se problem nepropisnog parkiranja riješiti naplacivanjem kazni.


Podijeli: Facebook Twiter