U Sarajevu proradili tramvaji, ali je nestao plin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradski promet u Sarajevu u utorak je normaliziran nakon što je ponovno uključena struja nužna za pokretanje tramvaja i trolejbusa, no građane glavnog grada Bosne i Hercegovine odmah je snašla nova nevolja jer im je prekinuta opskrba plinom, i to ponovo zbog dugovanja među različitim javnim tvrtkama.

Opskrbu plinom Sarajevu je uskratila tvrtka BH gas, glavni dobavljač tog energenta za cijelu državu, s obrazloženjem da to čini jer im druga javna tvrtka Sarajevo-gas, koja distribuira plin na području Sarajeva, na plaća račune za obavljene isporuke.

Iz Sarajevo-gasa su potvrdili da ta tvrtka duguje BH gasu 39 milijuna konvertibilnih maraka (oko 20 milijuna eura), no krivicu za to je prebacuju na drugo javno poduzeće, Gradsku toplanu, koja ne plaća fakture Sarajevo-gasu. Iz toplane se pak pravdaju tvrdnjom da im građani ne plaćaju račune pa ni oni ne mogu platiti stvarni utrošak plina.

Lokalni su mediji objavili da je BH gas zapravo ranije postavio ultimatum Sarajevo-gasu da do 1. listopada uplati 20 milijuna KM (10 milijuna eura) na ime duga. O dinamici otplate duga navodno je bio postignut i dogovor uz posredovanje vlade Sarajevske županije.

- Dogovorili smo se da problem rješavamo sustavno, kazao je Dnevnom avazu ministar prostornog uređenja Sarajevske županije Zlatko Petrović te je dodao da u županijskom proračunu jednostavno nema novca kojim bi se pokrila nagomilana uzajamna dugovanja javnih poduzeća.

Nekoliko sati nakon ministrove optimistične najave plin je ipak isključen, a ministar Petrović oglasio se tvrdnjom da je zapravo riječ o nesporazumu odnosno "o dopunjavanju plinskog sustava", što će biti riješeno tijekom dana.

Tramvaji i trolejbusi u Sarajevu pokrenuti su nakon 24-satne blokade i nakon što je gradsko prometno poduzeće (GRAS) na račun Elektroprivrede BiH na ime duga za struju uplatilo 50 tisuća eura, a županijska vlada još 30 tisuća. Nema, međutim, naznake kako će biti podmiren preostali dio duga GRAS-a za struju, koji je dosegnuo iznos od 1,5 milijuna eura.

- Pozivamo nadležne da što prije osiguraju isplatu naredne rate duga da se već idućeg mjeseca ne bi ponovila slična situacija, kazala je glasnogovornica EP BiH Midheta Kurspahić.

Sarajlijama ostaje ponovno se pripremiti za uvjete slične onima koje su preživjeli tijekom opsade grada od 1992. do 1995. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter