U Sarajevu novi prosvjed

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjedi nezadovoljnih građana nastavljeni su u Sarajevu u nedjelju - iza podneva u središtu grada okupilo se nešto više od stotinjak sudionika koji su ponovo blokirali promet glavnom ulicom Maršala Tita. U međuvremenu, policija je izjavila da su napadi na institucije vlasti u ranijim prosvjedima bili organizirani.

Prosvjednici su praćeni zvukom zviždaljki ponovo izvikivali "Ostavke, ostavke" i "Lopovi, lopovi" a nakon što su to činili pred zgradom Predsjedništva BiH pomaknuli su se na obližnje raskrižje zapriječiši prolaz vozilima i prekinuvši tramvajski promet. Zahtjevi se i dalje uglavnom odnose na smjenu vlade Federacije BiH.

Policija je, kao što je postalo uobičajeno, s udaljenosti promatrala prosvjednike. U Sarajevu se gotovo svakodnevno odvijaju i sastanci plenuma građana na kojima se pokušavaju artikulirati zahtjevi prosvjednika no oni se i dalje svode uglavnom na ostavke te na uspostave novih vlada koje bi činili stručnjaci kao i na utvrđivanje svih činjenica o nasilju koje je izbilo tijekom prosvjeda 7. veljače.

Ravnatelj policije Federacije BiH Dragan Lukač za lokalne je medije potvrdio da istraga o svemu i dalje traje ali da je već sada jasno da su izgredi tijekom kojih je zapaljena i zgrada Predsjedništva BiH bili dobro organizirani. "U lepezi ljudi koji su sudjelovali u svemu tome su sasvim sigurno u najvećem broju osobe koje su nezadovoljne svojim socijalnim statusom, ali oni nisu počinitelji ovih kaznenih djela. Radi se o potpuno drugačijoj strukturi koja se ubacila u masu prosvjednika ne da prosvjeduje nego je dovedena na lokacije gdje su smještene vlade s unaprijed iskazanom namjerom da naprave incidente", kazao je Lukač u intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju Face TV.

Kazao je da su i počinitelji izgreda i njihovi nalogodavci s područja BiH. Istražitelji su do sada utvrdili kako su molotovljevi kokteli kojima su paljene zgrade naknadno dovoženi na prosvjede a postoje i informacije o vozilu i osobi koja je dovezla kanistere s gorivom pred zgradu Predsjedništva BiH. Za tom se osobom još traga. Lukač ocjenjuje kako nije slučajno to što je požar podmetnut upravo u krilo zgrade Predsjedništva BiH u kojemu je i državni arhiv dodajući kako bi znatno manja šteta bila da se vatra pojavila u nekom drugom dijelu građevine gdje nije bilo toliko lako zapaljivog materijala. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter