U Sarajevu nastavljeni prosvjedi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Manja skupina prosvjednika ponovno je u petak blokirala promet u središtu Sarajeva izražavajući tako nezadovoljstvo socijalnim i ekonomskim stanjem u zemlji.

Prosvjedi koji se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine svakodnevno održavaju još od 6. veljače privlače pozornost sve manjeg broja građana, no oni najuporniji koji se nastavljaju okupljati i dalje uspijevaju zapriječiti jedno od najprometnijih raskrižja u blizini zgrade Predsjedništva BiH blokirajući promet na nekoliko sati.

I dalje se čuju uglavnom zahtjevi za ostavkama usmjereni prema vladi Federacije BiH.

Neformalna skupina pod nazivom "Plenum građana i građanki Sarajeva", koja je nastala prije desetak dana, u petak je dobila pozitivan odgovor vodstva skupštine Sarajevske županije na njihova četiri zahtjeva. "Prihvaća se zahtjev Plenuma građana i građanki za formiranje vlade stručnjaka u skladu s ustavom, zakonom, pozitivnim zakonskim propisima i podzakonskim aktima", kazala je u petak predsjednica županijske skupštine Mirjana Malić pozvavši stranke zastupljene u skupštini da u razdoblju od sedam dana dostave imena kandidata za premijera.

Prihvaćeni su i zahtjevi za smanjenjem plaća županijskih dužnosnika te ukidanje prava na dodatna primanja, uključujući pravo na plaću do godinu dana po isteku mandata. Vodstvo županijske skupštine suglasno je i sa zahtjevom za uspostavu neovisnog povjerenstva koje bi ispitalo sve okolnosti pod kojima su tijekom prosvjeda 7. veljače izbili neredi, a zgrada županijske vlade zapaljena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter