U Sarajevu nastavljeni prosvjedi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Manja skupina prosvjednika i u srijedu je blokirala promet u središtu Sarajeva nastavljajući ponavljati zahtjeve za ostavkama i tražeći više socijalne pravde u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Kao i svakog dana tijekom okupljanja koja traju već gotovo dva tjedna prosvjednici su najprije stajali pred zgradom Predsjedništva BiH da bi naknadno blokirali ulicu Maršala Tita, a potom i vrlo prometno obližnje raskrižje.

"Svi za jednog, jedan za sve", veliki je transparent koji je dominirao na prosvjedima u srijedu.

Neformalna udruga pod nazivom "Plenum građana i građanki Sarajeva" zatražila je od skupštine Sarajevske županije da se do petka očituje o njihovih zahtjevima za što bržom uspostavom nove županijske vlade koju bi činile stručne izvanstranačke osobe kao i da se smanje primanja izabranih dužnosnika i ukinu ostale naknade koje sada dobivaju.

"Plenum" također inzistira na uspostavi posebnog povjerenstva koje bi utvrdilo što se točno zbivalo 7. veljače kada je u neredima došlo do sukoba prosvjednika i policije a zapaljene su zgrade županijske vlade i Predsjedništva BiH.

Sudionici "Plenuma" zaprijetili su kako će u petak blokirati cijelo Sarajevo ukoliko ne bude ispoštovan rok kojega su postavili za ispunjenje ovih zahtjeva.

Uspostava nove vlade, osim u Sarajevskoj, nije izgledna ni u ostalim trima županijama u kojima su ranije vlade pod pritiskom prosvjednika također podnijele ostavke. Unatoč činjenici da županijskim skupštinama nastavljaju pristizati brojni prijedlozi i zahtjevi neformalnih skupina i pojedinaca u Tuzlanskoj, kao i u Zeničko-dobojskoj i Unsko-sanskoj županiji, još nitko nije predložio mandatare za sastav novih vlada.

Vlada Federacije BiH, čija je ostavka također tražena na prosvjedima, nastavila je raditi i u stalnom je zasjedanju, a premijer Nermin Nikšić i ostali ministri u nekoliko su navrata ponovili kako su spremni odstupiti čim bude imenovana nova vlada sukladno odredbama ustava i zakona.

Očekuje se kako bi se o sadašnjem stanju u Federaciji BiH entitetski parlament, koji uopće nije zasjedao otkako su izbili prosvjedi, trebao očitovati idućeg tjedna.

Izvanredna zajednička sjednica Zastupničkog doma najavljena je za 25. veljače. Taj bi dom, po riječima zamjenika predsjedatelja Tome Vidovića, trebao analizirati sigurnosno stanje u FBiH i odlučiti o mjerama kojima bi se ono poboljšalo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter