U samom centru Pule muzej posvećen "tekućem zlatu"


Prvi muzej maslinarstva i maslinovog ulja u Hrvatskoj - Kuća istarskog maslinovog ulja - Museum olei Histrae, danas je uz brojne uzvanike svečano otvoren u samome centru Pule, u Prolazu sv. Teodora. Kako je u uvodu kazala njegova vlasnica Lorena Boljunčić prva "iskrica" za ideju o ovakvome muzeju zaiskrila je još prije sedam godina kada je prvi puta odnijela masline iz obiteljskog maslinika na preradu i kada ju je opčinila prerada maslinovog ploda u tekuće zlato.

Od derutnog prostora do muzeja

- Suprug i ja puno smo putovali po svijetu gdje sam vidjela kako na suvremeni način prezentiraju svoje lokalne proizvode te shvatila da Istra, regija maslinarstava, nema svoj muzej za jedan od najprepoznatljivijih proizvoda - maslinovo ulje, kazala je Boljunčić, pojasnivši da se muzej nalazi u staroj austrougarskoj zgradi koja je tijekom godina često mijenjala svoju namjenu, a u roku od godine dana iz napuštenog i derutnog prostora prerasla je u muzej.

Muzej se sastoji od tri glavna dijela: izložbeno-edukativnog prostora, prostora za degustaciju te prodajnog prostora u kojem svoja ulja nudi više od 20 renomiranih maslinara.

- Zahvalila bih se i ovim putem svima koji su me podržavali u projektu. Posebno bih se zahvalila Željku Buriću iz Fabrike koji je prostoru dao poseban štih, zatim grafičkoj dizajnerici Gordani Brborović, ali i Turističkim zajednicama Istre i Grada Pule i Gradu Puli koji su odlučili urediti ovaj dio grada, kazala je Boljunčić.

Na otvorenju je bio i Ivo Bašić, tajnik Ministarstva turizma koji je kazao da je riječ o značajnom ali i hrabrom pothvatu, navodeći da Grad Pula zaslužuje ovakve inicijative, a ponuda koju muzej nudi naći će se na rasporedu svih onih koji će posjetiti Pulu i Istru.

- Istra je turistički lider i mnoge inovativne ideje stižu upravo s ovoga područja, kazao je Bašić dodajući da ministarstvo potiče specijalizaciju i diferencijaciju turističke ponude, a ovo je mjesto upravo na tom tragu.

Čestitke na otvorenju muzeja uputio je i istarski župan Valter Flego navodeći da je Istra "najturističkija hrvatska regija", no kako po BDP-u turizam nije na prvom mjestu, već trećem, nakon proizvodnje i trgovine. Istaknuo je da muzej spaja tri područja - proizvodnju, trgovinu i turizam te je odabran odličan dan za njegovo otvorenje, Dan Europe, a sam je projekt "osuđen" na uspjeh jer je Istra već drugu godinu za redom proglašena najboljom maslinarskom regijom u svijetu. Flego je podsjetio da je Istra 1990. godine imala 250 tisuća maslina, a sada ih ima preko milijun i pol te da iza toga stoji mukotrpan rad ljudi.

Muzej je službeno otvorio pulski gradonačelnik Boris Miletić navodeći da je ovo poseban dan za grad te podsjećajući kako Boljunčić iza sebe ima već realiziranih uspješnih projekata, poput "hop on-hop off" panoramskog autobusa koji vozi gradom te kazao kako ga veseli što je imala hrabrosti uložiti u svoj grad, koji iz godine u godinu ruši turističke rekorde, a lani je premašio 1,8 milijuna noćenja. (Borka PETROVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter