U Samoboru prvi krematorij za kućne ljubimce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Samoboru je odnedavno počeo raditi prvi krematorij za kućne ljubimce u Hrvatskoj i regiji. Pet Memo, kako se krematorij zove, nudi uslugu preuzimanja posmrtnih ostataka kućnog ljubimca, neovisno o kojoj se životinji radi i prijevoz do krematorija neovisno o tome gdje se životinja nalazi. Vlasnici tvrtke koja je otvorila krematorij redom su, kako tvrde na svojoj stranici www.petmemo.hr, ljubitelji životinja koji shvaćaju da je gubitak kućnog ljubimca zapravo gubitak prijatelja i da zaslužuje dostojanstven rastanak. 

Vlasnicima se nude dvije vrste kremiranja: grupno i individualno, pri čemu je kod individualnog kremiranja moguće preuzeti pepeo koji će im biti isporučen u urni uračunatoj u trošak kremiranja. 

Cijena grupnog kremiranja prilikom kojeg je uginuli ljubimac kremiran s još dvije ili tri životinje kreće se od 260 kuna za najmanje životinje poput hrčka ili papige, preko 350 kuna za, primjerice, mačke i pse do 10 kilograma težine, pa sve do 740 kuna za najveće pasmine pasa. Cijene individualnog kremiranja nešto su veće i kreću se od 350 do 1.280 kuna. Vlasnici također mogu birati među 200 različitih urni – od keramike, kamena, mramora, metala pa sve do onih od soli ili pijeska, čije se cijene kreću od 200 do 800 kuna. 

 Vlasnici Pet Memoa podsjećaju da do sada nije bilo legalne mogućnosti da se ljubimac kremira, budući da prijenos životinje u neku od zemalja Europske unije nije bio zakonski reguliran. Uginule životinje tako su se obično predavale veterinaru gdje bi njihovi ostaci završavali u kafileriji u daljnjem postupku industrijske prerade. Zbog toga su se vlasnici često odlučivali i na pokapanje ljubimaca, koje je zapravo zabranjeno zbog mogućnosti kontaminacije podzemnih voda. 

Na svojim internet stranicama Pet Memo navodi da će do kraja 2013. godine 15 kuna od cijene svakog individualnog kremiranja i 10 kn od cijene svakog grupnog kremiranja uplaćivati za projekt školovanja pasa vodiča pri Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča. Pet Memo je član IAOPCC-a, Međunarodnog udruženja krematorija i groblja za kućne ljubimce, a cilj ove tvrtke je, kako navode, do kraja godine otvoriti groblje na kojem bi vlasnici mogli položiti urne kremiranih životinja. (V. S./NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter