U samicama vežu zatvorenike i muče svjetlom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ured pučke pravobraniteljice lani je obišao sedam mjesta u kojima se nalaze osobe lišene slobode te izradio prvo izvješće o obavljanju poslova Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM). Iako je pučki pravobranitelj i ranijih godina pratio stanje ljudskih prava u ustanovama u kojima se nalaze osobe lišene slobode, bilo da je riječ o zatvorima, pritvorskim jedinicama ili domovima za psihički bolesne osobe, sada temeljem međunarodnih propisa ima i novu ovlast posebnog praćenja stanja ljudskih prava u takvim ustanovama. "Suradnja s Ministarstvom pravosuđa ocjenjuje se vrlo lošom, jer ne samo da nije poduzelo mjere povodom upućenih preporuka, nego nije pučkom pravobranitelju niti dostavilo zatražene podatke", stoji u izvješću.

Suprotno tome, suradnja s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom socijalne politike i mladih, ocjenjuje se vrlo uspješnom jer su poduzimali mjere temeljem upućenih preporuka pravobraniteljice.

Obilazak Zatvora Zagreb NPM je obavio temeljem pritužbi zatvorenika te informacija iz medija. Utvrđeno je i kako se nad zatvorenicima smještenim u samicu provodi pojačan nadzor te "vezanje ruku, a po potrebi i nogu lisicama ili remenjem". U zagrebačkom zatvoru tri su samice od oko osam kvadratnih metara. U cijelosti su prekrivene strunjačama, a radi vizualnog nadzora od zatvorenika se traži da stalno borave "u drugoj polovini prostorije, što im ograničava kretanje unutar ionako malog prostora". U prostorijama nema sanitarnog čvora, nije dostupno danje svjetlo, a umjetno je upaljeno i danju i noću "što otežava orijentaciju u vremenu i spavanje, a što može imati štetan utjecaj na mentalno zdravlje". (G. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter